Hp
Mimarlar Odası Ankara Şubesi, 102 kişinin hayatını kaybettiği Barış Mitingi’ne yapılan bombalı saldırının gerçekleştiği Ankara Garı için uluslararası yarışma açacağını açıkladı.
Gar Meydanı’nda yaşanan katliam sonrası, Ankara Büyükşehir Belediyesi meydanın ismini Demokrasi Meydanı olarak değiştirmiş ve anıt yapılması için fen işlerini görevlendirmişti.
Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, meydanın ismine de tepki göstererek “Acılarımızı ve barış taleplerimizi anlayamayan bir yaklaşımın nasıl anıt yapacağı, bu işi Fen İşleri Müdürlüğüne vererek inşaai bir faaliyet olarak görmesinden bellidir” dedi.
Meydanın ismi meclis kararıyla değişemez
“Gar binası ile simgeselleşen Gar Meydanı yaşanmışlıklarıyla meydandır. Taksim Meydanı, Gündoğdu Meydanı, Beyazıt Meydanı gibi. Yaşanmışlıklar insanların hafızasında mekanlarla birlikte kalır. O mekanın ismini şu ya da bu şekilde değiştirmek, hafızaları sıfırlamak, yaşanmışlıkları unutturmak için kullanılan bir yoldur.
"Ankara Katliamı, Gar Meydanında olmuştur. Gar Meydanı yaşanmışlıkla artık anıtsallaşmıştır. Alanın ismi meclis kararıyla değişemez. Bunun için bile toplumsal mutabakata ihtiyaç vardır.
Fikir yarışması olmalı
"Başkent Ankara'nın kimliğini değiştirme hedefiyle, sokak isimlerini meydan isimlerini, park isimlerini değiştiren, her yeri heykel diye ucubelerle dolduran bir anlayışın aldığı karar meşru değildir. Acılarımızı ve barış taleplerimizi anlayamayan bir yaklaşımın nasıl anıt yapacağı, bu işi Fen İşleri Müdürlüğüne vererek inşaai bir faaliyet olarak görmesinden bellidir.
“Gar Meydanın ve o alanda olacaksa eğer bir anıtın, dünya ölçeğinde bir ortak akılla bir fikir yarışması ile ele alınması gerekir. Yapılacak ilk iş alanın yayalaştırılması ve çevresiyle birlikte ele alınmasıdır. TMMOB'a bağlı ilgili meslek grupları ve sanatçılarla birlikte Uluslararası bir yarışma için hazırlık yapıyoruz. Bir şey yapmak istiyorlarsa buna saygı göstersinler yeter."
Mecliste kabul edildi
Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nde görülen toplantıda, Gar meydanının Demokrasi Meydanı olması önerildi. Önergeyi, Adalet ve Kalkınma Partisi’nden (AKP) üyeler desteklerken, Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) meclis üyeleri, alana “Barış Meydanı” adı verilmesini istedi. Milliyetçi hareket Partisi (MHP) üyeleri ise isim değişikliği teklifinin ertelenerek yeniden görüşülmesini talep etti.
Ancak alan 101’e karşı 13 oyla “Demokrasi Meydanı” verilmesi kararlaştırıldı. CHP Grubunun AKP’nin önerisine yaptığı itiraza rağmen ret oyu vermedi. Ret oylarının tamamı MHP Grubundan geldi.
Patlamanın olduğu, Ulus istikametinden gelen Cumhuriyet caddesi, Opera istikametinden gelen Talatpaşa Bulvarı ve Yenimahalle istikametinden gelen Hipodrom Caddesinin kesiştiği alanın, daha önce resmi bir ismi bulunmuyordu. (NV)