Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, Galataport kapsamında restore edileceği açıklanan Karaköy Yolcu Salonu’nun yıkılmasına tepki göstererek tescilli tarihi, kültürel ve mimari mirasa zarar verenler hakkında işlem başlatılmasını ve kamuoyunun bilgilendirilmesini talep etti.
Galataport Projesi yönetimini üstlenen Salıpazarı Liman İşletmeciliği ve Yatırım A.Ş.’den yapılan açıklamada, salonun “can güvenliği” nedeniyle yıkıldığını ve "özgün yapısına uygun" olarak yeniden inşa edileceğini belirtti.
Mimarlar Odası ise açıklamasında, yapının restorasyonunun yıkılmadan yapılabileceğini zorunlu olsa dahi mimari değerinin bozulmadan güçlendirilebileceğini belirtti.
Tescilli kültür varlığı
Karaköy Yolcu Salonu, Mimar Rebii Gorbon tarafından 1940’larda inşa edildi. Yapı, erken Cumhuriyet döneminin özgün yapılarından biri.
Yapı, 2002’de İstanbul 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından "korunması gerekli kültür varlığı" olarak tescilli ve koruma grubu I olarak belirlenmiş.
İlk modern deniz yolcu salonu
Mimarlar Odası açıklamasında, Karaköy Yolcu Salonu’nun ilk modern deniz yolcu salonu olarak döneminin tasarım anlayışını, teknolojini ve malzeme kullanımını yansıttığını, İstanbul’un sosyal yaşamının bir parçası olduğunu, tarihsel, kültürel değerleri nedeniyle korunması gereken bir eser olduğuna dikkat çekti.
10 gün önce "yıkılmayacak" dendi
Oda açıklamasında böyle bir eserin restorasyonunun yıkılmadan yapılması, zorunlu ise mimari değeri bozulmadan yapının güçlendirilmesi gerektiğini, yapının statik olarak güvenilir olduğuna dair bilimsel bir raporun da olduğunu belirtti.
“Sadece on gün önce, “Galata Port” adı ile anılan projenin dayanağı planlara karşı açmış olduğumuz davayla ilgili olarak yerinde yapılan keşifte hâkim ve bilirkişi huzurunda ilgililerce yıkılmadan korunacağı açıklanmış olan yapının yıkılması kabul edilemez.
“Hiçbir tedbir alınmadan dolgu üzerindeki yapıların önünde denize kazık çakılmasına ve dolgu yapılmasına izin verilmesi, bu önemli mimarlık değerimizin korunması için yeterli özenin gösterilmediğini, hatta yapının gözden çıkarıldığını göstermektedir.
"Diğer yapılar da mı yıkılacak?"
"Denize kazık çakılırken, dolgu alan üzerindeki tarihi yapıların bodrum katlarında iş makineleri ile kazı yapılırken, yapıların mukavemetini sağlayacak hiçbir tedbirin alınmamış olması, çok sonradan tescilli yapıların sadece Kemankeş Caddesi cephelerinin askıya alınması, Karaköy Yolcu Salonunun yıkılmasının ardından diğer yapıların da yıkılması için gerekçe mi yaratılıyor sorusunu akla getirmektedir." (NV)
* Eski fotoğraflar: Yeşil Mimarlık - Twitter