Mimarlar Odası "İller Bankası mülkiyetinde olan arazileri ve kamu binalarını gözden çıkarma hakkını kendinde gören iktidar, müsrif evlat gibi tüm değerlerimizi öğüten makineye dönüşmüştür. İller Bankası'nın geldiği durum ülke ekonomisinin hazin çöküşünü gösteriyor" diyerek satışa tepki gösterdi.
İller Bankası büyük çoğunluğu İstanbul ve Ankara'da bulunan Elazığ ve Antep de dahil olmak üzere toplamda 24 taşınmazı bugün satışa çıkarmıştı. Toplam muhammen bedeli 415 milyar TL olan taşınmazların 11 Mart'ta Ankara'da ihale edileceği açıklanmıştı.
Satışa çıkartılan taşınmazlar arasında Atatürk Orman Çiftliği arazisi de bulunuyor. 46 bin metrekarelik konut alanı olarak satışa çıkartılan arsanın muhammen bedeli ise 160 milyon TL.
Ekim'de 37 gayrimenkul daha satıldı
İller Bankası geçtiğimiz Ekim ayında yine büyük çoğunluğu İstanbul ve Ankara'da bulunan 37 gayrimenkulünü satışa çıkarmış, toplam muhammen bedeli 1 milyar TL'yi aşan taşınmazlar için 1 Kasım'da ihale düzenlenmişti.
Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, "Cumhuriyetin planlı kalkınmada örnek kuruluşu İller Bankası, Ulus'taki tescilli kültür varlığı Seyfi Arkan'ın tasarım binasının yıkılmasının ardından kiraya çıkmıştı. Şimdi de İller Bankası'nın sosyal tesislerinin 153 bin metrekare arazisi konut ve ticarete açılıyor" diye açıklama yaptı.
Teczan "İller Bankası mülkiyetinde olan arazileri ve kamu binalarını gözden çıkarma hakkını kendinde gören iktidar, müsrif evlat gibi tüm değerlerimizi öğüten makineye dönüşmüştür. Ev sahibi iken tarihi binasını yıktı. Çukurambar'da kiraya çıktı kiracı oldu. Şimdi sosyal tesislerini elden çıkartıyor. İktidarın elindeki İller Bankası, sonrası meçhule giden bir kurum haline geldi" diye konuştu.
"İller Bankası'nın geldiği durum ülke ekonomisinin çöküşünü gösteriyor"
Candan, sözlerine şöyle devam etti:
"Pervasızlık diz boyu. İller Bankasının geldiği durum ve ülke ekonomisi hazin çöküşü gösteriyor. Yenimahalle'de bulunan sosyal tesis alanının plan değişikliğinin ardından, 11 Mart'ta yapılacak ihale ile de 43309 ada 5 parselin satışı gerçekleştirilecek. Hem plan değişikliği yap ranta kapı aç, sonra plan askıdayken satış ihalesine çık, zincirleme rant ilişkisi ile karşı karşıyayız.
"İhaleyi kimin alacağı da muhtemelen bellidir. Halkın vergileri ve emeği ile bu güne kadar gelmiş, Cumhuriyetin tüm kavram ve değerlerinin içi boşaltılıyor. İller Bankası ve birçok kurumda kamusal mal varlıklarımızın da ranta konu edilecek şekilde konut ve ticarete dönüşen yapısı ekonominin iflah olmaz bir duruma doğru sürüklenişini gösteriyor." (HA)