Fotoğraf: aoc.gov.tr
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) Mimarları Odası Ankara Şubesi Sayıştay’ın Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) üzerine hazırladığı rapor sonrası kurum müdürü Yener Yıldırım hakkında suç duyurusunda bulundu.
Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, düzenlediği basın toplantısında Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü’nün, AOÇ’yi iyi yönetemediğini belirterek, Sayıştay raporundaki usulsüzlükleri şöyle aktardı:
Ağaçlandırma yerine büro
"2018 yılı raporunda görüyoruz, yapılan düzenlemeleri anlatılıyorlar. Gençlik Spor Bakanlığı’na 49 yıllığına verilen alan ve Ankapark diğer bütün uygulamalar anlatılıyor. Ama AOÇ 2018 yılı raporunda "kaçak saray" buhar olmuş, görülmüyor. Bu bile Sayıştay raporunun nasıl sadeleştirildiğinin göstergesi. Aynı zamanda raporun genelinde Atatürk Orman Çiftliğinin yönetilemediği ortaya çıkıyor.
“AOÇ halkın ihtiyaçlarını karşılamaktan öte bir işletme mantığıyla bir emlak sektörü gibi olmaya başlamış. Bütçesinin büyük bir bölümünü kira gelirlerden sağlayan bir yapıyla karşı karşıyayız. Piyasadan 126 milyon lira alacağı var 34 milyonunu toplayabiliyor. Kira ve işletme işlerini de doğru dürüst yapmadığı ortaya çıkıyor. AOÇ 126 milyon alacağı varken bu kira gelirlerini niye toplayamıyor?
“2015'te Ankara Büyükşehir Belediyesi’yle ağaçlandırılacak alan için bir protokol yapılıyor. AOÇ Müdürlüğü, belli bir alan verilerek buranın ağaçlandırılması istiyor. Gökçek yönetimindeki Ankara Büyükşehir Belediyesi bu alanı ağaçlandırması için YDA inşaata veriyor. YDA, ağaçlandırılacak alana büro ve örnek daire yapıyor. O büro ve örnek daire oradan kalkacak. Protokolünün iptal edilmesi AOÇ Müdürlüğü’ne resmi yazı yazacağız.
"67 kişiye özel tahsis yapılmış"
“Ürün çeşitliliği açısından baktığımızda artık AOÇ kuruluş amacındaki ürün çeşitliliğini de kaybetmiş durumda. Miras yedi gibi kira gelirleriyle üretimden uzak duruma düşmüşler. Kendi üretimlerini yapmıyorlar. Kira gelirleriyle AOÇ’nin mal varlığını iç ediyorlar.
“Tahsislere ve kiralama bakıyoruz. 67 kişiye özel tahsis yapılmış. Bu 67 özel kişiyi çok merak ediyoruz. Çok özel kişiler ki AOÇ’den kiralama ve tahsis alıyorlar. Bu durumun açıklanması gerekiyor. Herkese kiraya verilmiyor. Bir kere bir yönetim zafiyeti olduğu çok açık.
"AOÇ gibi Cumhuriyet’in kurucu değerlerinin ana mekanı, üretimin, eğitimin, paylaşımın nasıl şekilleneceğinin topluma anlatıldığı bir alanda bir yönetim zafiyetinden kaynaklı pazarlama işini yapamıyor. Ürettiğini satamıyor, iyi üretemiyor. Stoklarını kontrol edemiyor. 2014 yılından bu yana şarap fabrikasında şarap üretmiyor. Bu stoklardaki çok değerli şaraplar ne oluyor? Sirke oluyor, satışı bile yapılmıyor. Bir işletme sıkıntısının olduğu ortada."
Kararkuş – Candan konuşmasının ardından AOÇ’yi iyi yönetemediği için AOÇ Müdürlüğü hakkında suç duyurusunda bulunduklarını da söyledi. (HA)