Çağdaş Demokrat Toplumcu Mimarlar (ÇDTM) grubunun kazandığı Mimarlar Odası İstanbul Şubesi seçimlerinde diğer grup ise "Mimarlık için Mimarlar"dı (MİM).
ÇDTM grubu MİM grubunu "AKP çevresinden ve profesyonel iş beklentisi olan bir oluşum" diye, MİM grubu ise ÇDTM'yi "Mimarlık mesleğini her projeye karşı çıkıp kavga etmekle karikatürize ediyorlar' diyerek eleştirmişti. Seçim son buldu ancak tartışmalar sürüyor. bianet konuyu, MİM Grubundan mimar Fahri Doğu'ya ve ÇDTM grubundan oda başkanı Eyüp Muhçu'ya sordu:
Doğu: AKP korkusu politikası üzerinden politika yaptılar
Hürriyet Yazarı Yalçın Doğan'ın "O Kaleler Bu Sefer Düşmedi" yazısında söz ettiği "MİM grubunda herkesin AKP'li olduğu" varsayımını sorduğumuz Doğu "Türkiye'de korku politikası çok kullanılır. ÇDTM 'AKP gelecek' korku politikasını kullandı" dedi.
Doğu "MİM yönetici kadrosunda AKP'li yok, kaldı ki olabilir de, çünkü seçimlerde yüzde 47 oy alan bir oluşum AKP. Ama bu olay siyasi değil, mesleki. İnsanlar 'cumhuriyeti kurtarmak' için gelip oy verdiler, bu nedenle kaybettik" diyerek seçim sonucunu AKP tartışmasına bağladı.
Doğu her seçimde en fazla 750 oy kullanılırken bu kez 2 bin 500 civarında oy kullanılmasının ardında da aynı sebebin olduğunu söyledi.
"ÇDTM emek verdi ve seçimi aldı"
Demokrasiyi savunduğu için MİM oluşumu içinde olduğunu söyleyen Doğu, bir anekdotu da ekledi: "Bir 15 katlı otel projesine karşı çıktım, Mimarlar Odası'yla hareket ettik. Odanın avukatı itiraz sürecini geçirmiş. Ama oda davayı bu nedenle kaybettiğimiz halde avukata karşı sessiz kaldı."
Doğu, bu seçimden nasıl bir ders çıkardıklarına dair "MİM iletişimi ön plana çıkardı. Bire bir çalışmayı, genel kurulda varolmayı ikinci plana attı. Emeğe saygılıyım. Karşı grup emek verdi ve yönetimi hakkıyla aldı" dedi.
Kentsel dönüşüme dair MİM grubunun çözüm önerisini sorduğumuz Doğu'ya göre çözüm katılımla mümkün. Tartışmaya açmadan dar grupların mücadelesiyle olmaz.
ÇDTM: Diyalog arayışımız var
Yalçın Doğan yazısında "AKP canını dişine takmış, buraları ele geçirmeye çalışırken, CHP’nin bu seçimlerden haberi bile yok. Aradaki fark bu kadar basit" diyor.
CHP'ye verilmek istenen mesajı ya da ÇDTM grubuna yüklenen misyonu Muhçu'ya soruyoruz:
"Yalçın Doğan'ın görüşü bizi bağlamaz, İsmet Berkan'ın görüşlerinin bağlamadığı gibi. Zaten CHP'nin müdahale etmemesi gerekir, bize yüklenmiş bir misyon ise yok. Kimileri böyle düşünerek rahat etmek istiyor ama biz kendimizi dar bir gruba hapsedemeyiz. Çalışmalarımızı haklı bulan kim varsa onlarla çalışıyoruz."
MİM içinde AKP'li bir grubun örgütlendiğini, çalışmalarını sürdürdüğünü söyleyen Muhçu, şu veya bu nedenle ÇDTM'den ayrı kalan ya da kırgın olan meslektaşlarıyla buluşma çabalarının olduğunu ve bundan sonrası için "dışlayarak değil, geniş bir mimar topluluğuyla" çalışmak istediklerini aktardı.
"Eleştirisi olanlarla diyalog içinde olmayı amaçlıyoruz"
Muhçu karşılıklı diyalog içinde değerlendirme yapamadıkları bir seçim süreci yaşadıklarını ve eleştirileri olan kesimlerle diyalog içinde olmayı amaçladıklarını söyledi. Basın üzerinden yapılan tartışmaların kısırdöngüye neden olduğunu ifade etti.
Seçim sürecinin yüksek tansiyonda geçmesinin, siyasal partilerin müdahale etmesinin ardında, sürdürdükleri toplumsal mücadelenin yattığını aktaran Muhçu kentin, mimarlığın geleceğini şekillendirebilecek çalışmaları toplumla birlikte sürdürmek istediklerini, seçim sürecinin bu sorumluluğu yükselttiğini söyledi. (EZÖ/TK)