Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) 13-14-15 Eylül tarihlerinde İstanbul'un kentsel sorunlarını tartışmak üzere bir "kent sempozyumu" düzenliyor. Sempozyum Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Oditoryum'unda yapılacak. Sempozyum süresince ressam Haydar Özay'ın "Büyük İstanbul Resmi" de sergilenecek.
"TMMOB'un asli görevi kentin sorunlarını herkesle tartışmak"
Dün (10 Eylül) Sempozyumun açılış kokteylinde bianet'e, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nden Mücella Yapıcı "1954'ten beri ülkenin her türlü sorunu hakkında ciddi çalışmalar yapan TMMOB'un politika üretiminin özellikle kentleşme ve ulaşım gibi konularda yoğunlaştığını" anlattı.
"TMMOB tarihi boyunca kent ve İstanbul konusunda tüm odalarıyla birlikte tüm idareleri, kamu yönetimini uyarıp doğru çözümleri önerdi. Bu kez farklı bir şey yapmaya çalıştık. Son zamanlarda küreselleşme sürecinde kentler satılacak meta haline getirildi."
TMMOB olarak asli görevlerinin kentin tüm taraflarına yayılmış bir sempozyum düzenlemek ve kentin sorunlarını herkesle tartışmak olduğuna inandıklarını belirten Yapıcı, "Bu süreçte dokuz önemli toplantı yaptık. Yapıcı sergi ve sempozyumla bu sürecin ilk aşamasını noktalayacağız" dedi.
"Sevgili Haydar Özay resmiyle bizim birkaç sempozyumda anlatmaya çalıştığımız şeyi resmetmiş. Sanıyorum ki Türkiye'de İstanbul'a dair, mimariyi önemseyen ve oradan esintiler taşıyan ilk resim bu. Resim bizi çok heycanlandırdı ve kendi afişlerimizi bir kenara iterek sempozyumun simgesi olarak bu resmi kabul ettik."
"Resimde şehrin ayrıntılarının mimari etkisi çok yoğun"
Özay ressamlardan ve galericilerden önce mimarların resmine sahip çıkmasının çok özgün olduğunu ifade etti.
"Resmi yaptıktan sonra mimar arkadaşlarıma gösterdim. Mücella Hanımlar mekana gelip gördüler, çok heyecan duydular. Resim bir tiyatro sahnesinde yapılması anlamında da çok özgün. Şan tiyatrosu 1986'da yandı ve resim 2006'dan sonra oradaki ilk yaratım ve çalışma aylarca sürdü. Resimde mimari etki çok yoğun. Şehirden ve sahneden çok ayrıntı var."
Atılgan: "Sempozyum çok kapsamlı..."
Mimarlar Odası Anadolu 1. Bölge ve Kadıköy Kent Konseyi Başkanı Arif Atılgan basın açıklamasının ardından bianet'e İstanbul'un kentsel bağlamda yaşadığı sorunları değerlendirdi.
"Bu iktidar döneminde İstanbul'da değişik bir uygulama başladı. Rant kazandırılmak istenen parsellere yasal olarak bir tadilat yapılıyor ve istenen fazla yapılaşma hakkı yasal olarak veriliyor. Bu çok sakıncalı. Diğer taraftan işe özel yasalar çıkarılıyor. Örneğin Haydarpaşa'ya özel bir yasa çıkarıldı. Bu çok sakıncalı. Yasalar herkese eşit uygulanmalı. İşe özel yasa çıkarırsanız, kontrolden çıkar." (GG/NZ)
* Sempozyum programına www.istanbulkentsempozyumu.org'dan ulaşabilirsiniz.