İstanbul Mimarlar Odası 40. Genel Kurul seçimi yarın (27 Ocak) yapılıyor. İstanbullular için yapılacak seçim herhangi bir meslek odasının yönetim değiştirmesinin ötesinde bir anlam taşıyor.
Çünkü bir tarafta kentsel dönüşüm gibi projelerin yarattığı tahribatın önüne geçilmesinden yana mücadeleyi savunan, Çağdaş Demokrat Toplumcu Mimarlar Grubu diğer yanda yeni gökdelenleri İstanbul'a dikmeyi hayal eden genç mimarlara çağrı yapıp ve Oda'yı "her projeyi mahkemeye götürmekle" eleştiren Mimarlık İçin Mimarlar Grubu var.
bianet'in görüştüğü Çağdaş Demokrat Toplumcu Mimarlar Grubu'nun adayı İstanbul Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu tartışılan iki konuya dikkat çekiyor:
- Kentsel dönüşüm ve yenileme kararlarının kent ve mimarlık üzerinde yarattığı tahribat ve yol açtığı toplumsal sorunlar.
- Bu alanda kamu ve toplum yararına oda kapsamında gerçekleştirdikleri çalışmalara karşı çıkan ve mimarlık toplumunun "yağma" dediği projeleri savunan oluşumun mimarlık odası yönetimine talip olması.
Seçim atmosferinin son günlerde kimi basın organlarında ve bazı mail gruplarında kişisel hakaret, dedikodu ve karalama şeklinde tezahür etmesinden duyduğu sıkıntı nedeniyle tartışma konularını bu şekilde aktardığını söyleyen Muhçu'nun dileği son ana kadar demokratik ve düzeyli bir seçim sürecinin gerçekleşmesi.
Mimarlık için Mimarlar grubunun düzenlediği kampanyanın adı "Mimarlığa Yol Açın". Adayları Süha Özkan. Muhçu, grubun AKP çevresinden, profesyonel iş beklentileri temelinde bir araya gelen bir grup olduğunu söylüyor.
Bugüne kadar yönetimde olan Toplumcu Mimarlar'ın neler yaptığını sorduğumuz Muhçu sıralıyor:
"Verdiğimiz mücadeleyle Haydarpaşa Garı, kıyı ve liman alanı 'sit alanı' ilan edildi. Yani Haydarpaşa projesi şimdilik engellenmiş oldu. Galataport projesinin de 'yağma' olması nedeniyle dava açtık ve engellendi. Zeyport adına açılan davada yürütmeyi durdurma kararı verildi."
Ancak Muhçu İstanbul'un "kentsel dönüşüm"le yıkımına ve yağmalanmasına devam edildiğine dikkat çekiyor.
"Mimarlığa Yol Açın" adıyla facebook'ta oluşturulan grup sayfasında şöyle deniyor:
"Biz aşağıda imzası bulunan mimarlar, yeni bir anlayışla ve genç bir yönetimle mevcut durumun değişmesini talep ediyoruz: Mimarlar Odası tüm mimarlarla iletişime giren açık ve kapsayıcı bir meslek örgütü olmalıdır. Bir projeye karşı çıkmadan önce çözüm için üretilecek alternatiflerin önünü açmalıdır."
Özkan'ın Oda yönetimine yaptığı eleştirilerden biri de "Her projeyi mahkemeye götürüyorlar. Sorunun tartışması var, ama çözümün tartışması yok. Mimarın işi proje yapmaktır, sorun çözmektir. Herkesle kavga ederek mimarlığı karikatür meslek haline getirdiler" idi.
Muhçu "Keşke yöneticiler bilimsel, çağdaş, insan katılımlı anlayışı benimseyip bu projelere karar vermeseler de bizler de dava açmak, kavga etmek zorunda olmasak" diyor ve ekliyor.
"Karşımızda bu kadar karalayıcı bir tavırla yer almaları kamu yararına yürüttüğümüz mücadelenin önünü kesip içinde yer aldıkları kentsel dönüşüm gibi yıkıcı projelerin önünü açmaktır."
Toplumcu Mimarlar, Haydarpaşa, Galata, Haliç, Parkotel, AKM, Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu, Süleymaniye, Sultanahmet, Kazlıçeşme, Karayolları arazisi, Küçükçekmece, Kartal, Levent İETT Garajı, Sulukule, Balat, Tarlabaşı gibi alanlarda pek çok dönüşüm planı ve yıkım projelerini gündeme getiren, ve bu projelere karşı duyarlı tüm sivil toplum örgütleri ve İstanbullularla birlikte sürdürülen hukuk ve kent mücadelesini sürdüreceklerini söyleyerek seçimlere giriyor. (EZÖ/TK)
* Seçim pazar günü (27 Ocak) Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, Yıldız Sarayı, Dış Karakol Binası'nda yapılacak.