Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Sinema-Televizyon bölümü öğrencileri üç yıldır üniversitelerinin sinema-televizyon bölüm kampüsü olan Balmumcu yerleşkesine giremediklerini söyledi.
Pandemiden kısa bir süre önce atanmış rektör Handan İnci’nin aldığı kararlar sonucunda 2019'un sonlarına doğru başlayan süreç pandemi sonrası öğrencilerin okula dönmesiyle de devam etti.
Öğrenciler şimdilerde MSGSÜ’nün Fındıklı kampüsünün konferans salonlarında ve oditoryumda eğitimlerine devam ediyor. Öğrenciler sosyal medya üzerinden yaptıkları açıklamalarda konferans salonlarında da çeşitli etkinlikler sebebiyle bazı günler ders işleyemediklerini belirtiyor.
"En büyük film arşivine sahibiz ama kullanamıyoruz"
MSGSÜ Sinema Televizyon bölümü öğrencisi F.G. yaşadıkları ekipman yetersizliklerini, derslik ve kampüs sorununu şu sözlerle açıklıyor:
“Yaklaşık 3 yıldır asla kampüsümüze bölüm hocalarımız ve Sami Şekeroğlu Sinema-Tv Merkezi kurucusu Prof. Sami Şekeroğlu dahil kimse giremiyor. İnternette Türkiye’deki en büyük film arşivine sahip olduğumuz yazıyor ama bu arşive kayyum rektörden başka girebilen maalesef ki yok.
“Hatta bu dönemde asla ışık görmemesi gereken nitrat tabanlı filmlerin olduğu bu arşive gazeteciler sokuldu ve ‘Bakın burası ne kadar güzel, sorunsuz’ diyebilmek için içeride flaş patlatılarak fotoğraf çekilmesine izin verildi.
“Ekipman olmadığı için ders yapamadık”
“Pandemi bittiğinde okula geldiğimizde öğrenim hakkımız elimizden alındı. Gerekli ekipmanları Balmumcu kampüsümüzden alıp Fındıklı kampüsünde ders yapmamıza dahi izin verilmedi. Bir sınıfımız vardı elbette, ama ders işleyecek ekipmanımız yoktu. Bu sebeple iki ay neredeyse hiçbir ders göremedik.
“Balmumcu kampüsü şu an ders gördüğümüz yerden katbekat daha donanımlı bir yer. İçerisinde büyük sinema salonları, atölye derslerimizi görebileceğimiz büyük sahneler, stüdyolar ve saymakla bitmeyecek birçok güzel şey var.
"Hepsinden güzeli ise eskiden öğrenciler beş kişi toplanıp istedikleri salonda istedikleri filmleri izleyebilirken, şimdi ise birinci sınıf arkadaşlarımız dışında kimse okulda film izleyemiyor ve onlar da filmi izledikten sonra apar topar çıkartılıyorlar. Biz rahat bir şekilde ders görmek istiyoruz.”
"Kampüsümüz deprem bahanesiyle kapatıldı"
Henüz bu yıl okula başlayan G.Z. Fındıklı kampüsünde zorlu geçen derslerin yetersiz, verimsiz ve kopuk geçtiğinden bahsetti:
“Bize ait olmayan bu yerleşkede ders görmeye çalışırken üstüne üstlük bir de kayyum Rektör Handan İnci’nin direktifiyle düzenlenen ‘kariyer günleri’ sebebiyle var olan derslerimiz de iptal ediliyor.
“Ses sisteminin ve mekânın film izlemeye, ders işlemeye uygunsuzluğu; mekanların fiziksel yapısından da görülebiliyor. Nikah salonuna benzeyen bir dersliğimiz, ses sistemi berbat olan bir film izleme alanımız var.”
F.G. ise üniversite yönetiminin Balmumcu kampüsünün depreme dayanıksız olduğunu iddia ettiğini söylüyor. Fakat okulda yapılan incelemeler sonucu okulun dayanıklılığının yüksek çıktığını da sözlerine ekliyor:
“Balmumcu kampüsünün en altında bulunan televizyon stüdyolarının dokuz şiddetinde bir depreme dayanıklı olduğuna dair raporlar varken binamız depreme dayanıksız bahanesi ile kapatıldı. Çünkü kampüsümüzün olduğu yeri bir rant alanı olarak görüyorlar ve orayı yıkıp yerine bir plaza daha dikmek istiyorlar.
“Sorunun başladığı ilk günden beri onlarca mahkeme oldu, onlarca hafta geçti fakat mahkeme kararlarının çoğu lehimize olmasına rağmen her yeni kararda değişen yönetmeliklerle beraber iş sürekli çıkmaza gidiyor, ileriye pek bir adım atabildiğimizi söyleyemem maalesef ki.
“Bizim tek ve basit bir talebimiz var. Özgür ve rahat bir şekilde derslerimize girebilmek, kampüsümüze kavuşmak istiyoruz.”
“Kamerayı kamera görmeden öğreniyoruz”
G.Z. yaşadıkları mağduriyete dair son olarak şunları belirtiyor:
“Bir sinema öğrencisinin kamerayı kamera görmeden öğrenmesi, filmi sinema salonu yerine konferans salonunda izlemek zorunda bırakılması oldukça öfkelendirici.
“Türkiye’nin bir ekole sahip sinema okulu olan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sinema TV bölümü öğrencileri olarak ders işleyemiyor, ekipmanlara ulaşamıyor, iptal edilen derslerimiz sebebiyle zaten yetersiz eğitim alıyorken hiç eğitim alamaz hale geliyoruz.
“Yanımızda durulmasına ihtiyacımız var”
“Okulumuz sinema mezunlarını, yönetmenleri, senaristleri, set işçilerini ve kurgucuları yani kısacası bu alanda olan ve aslında olmayan herkesin sesimizi duymasını ve bize destek olmasını istiyoruz. Mücadelemizin lehimize sonuçlanması için yanımızda durulmasına ihyacımız var.”
(ED/EMK)
*Öğrencilerin, fotoğraflarını ve isimlerini özellikle kullanmadık.