Marie Stopes International’ın ve ülke başına 1.000’den fazla katılımcıyla İngiltere, Güney Afrika ve Hindistan’daki kadınlara yönelik çevrimiçi anketlerden elde edilen bulgulara dayanan yeni veriler, pandemi sırasında cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetlerinin ağır darbe aldığını gösteriyor.
Eşitik, Kadın ve Adalet Derneği'nin web sayfasında yer alan habere göre,
2020’nin ilk altı ayında yaklaşık 2 milyon kadın ve kız çocuğu MSI’nın hizmetlerine erişemedi ve kuruluş bunun 3.100’e yakın annenin gebelikte ölümüyle sonuçlanabileceğini tahmin ediyor.
Bazı ülkelerdeki karantina ve hareket kısıtlamaları, MSI ve diğer kuruluşların çalışmalarını ve kadınların kliniklerdeki hizmetlere ve eczanelerden gelen doğum kontrol hapları gibi ürünlere erişmesini zorlaştırdı.
Kürtaj yaptırmak zorlaştı
MSI’nın verilerine göre Hindistan’da ankete katılan kadınların yüzde 13’ü pandemi sırasında kürtaj hizmetlerine ihtiyaç duyduklarını ifade etti. Ancak kürtaj yaptırmak isteyen katılımcıların neredeyse üçte biri, yerel kliniklerinin kapalı olduğunu bildirirken, diğerleri uzun bekleme süreleriyle karşı karşıya kaldıklarını söyledi.
Güney Afrika’da ankete katılan kadınların yalnızca yüzde 43’ü ve Hindistan’daki kadınların yüzde 44’ü, salgın sırasında insanların özel bir klinikten kürtaj hizmetlerine erişebileceklerini düşünüyor.
Enfeksiyon korkusu, kadınların doğum kontrol hizmetleri veya ürünleri için evden çıkmasını da engelliyor. Hindistan’daki kadınların yüzde 31’i ve Güney Afrika’daki kadınların yüzde yüzde 26 durumun onlar için böyle olduğunu söylüyor.
Ocak ve Haziran ayları arasında hizmetlere erişen kadın sayısı ile o dönem için tahmin edilen sayılara dayanarak MSI, yalnızca Hindistan’da 1 milyon güvenli olmayan kürtaj, 650 bin istenmeyen gebelik ve 2 bin 600 anne ölümü olacağını tahmin ediyor. (EMK)
*Fotoğraf: Sosyal medya