Örgüt, bu "gizli sorun"la ilgili bilincin artırılması ve yasaların geliştirilmesi için küresel bir işbirliği gerekiyor. Bunun için, "cezasız kalmayı" ve "özel sektörün dayattığı zorla çalışmayı" ortadan kaldıracak yeni yasalara ve bunların uygulanmasına ihtiyaç var.
"Zorla Çalıştırmaya Karşı Küresel İşbirliği" başlıklı rapordaki kimi bulgular şöyle:
* Zorla çalıştırma, küresel bir sorun, her bölge ve ekonomide mevcut.
* En büyük oran, yoksul Asya ülkelerinde ve Latin Amerika'da. Ancak gelişmiş ülkelerde de 350 bini aşkın vaka saptandı.
* Zorla çalıştırmanın beşte dördü özel aracılar tarafından gerçekleştiriliyor.
* Kurbanların çoğu kadınlar ve çocuklar.
* Çocuklar, hiçbir kurtulma umutları olmaksızın, anne babalarının yaptığı işleri yapmaya zorlanıyorlar.
* Bazı çatışma bölgelerinde köleleştirme oranı giderek artıyor. Çocuklar asker ya da seks kölesi olarak kullanılıyor.
Türkiye
Raporda Türkiye'nin de adı geçiyor.
Türkiye insan trafiğinde hem geçiş ülkesi, hem çıkış ülkesi, hem de varılan son ülkelerden biri. Fransa, Almanya, Macaristan, Japonya, Rusya ve Britanya transit ve varış ülkeleri arasında. Arnavutluk, Moldova, Romanya, Tacikistan ve Ukrayna ise, çıkış ülkeleri.
Birçok kadın için, ev işlerinde çalışmak ülkelerindeki yoksulluktan kaçmanın ve başka bir ülkede çalışmanın tek yolu. Rapor bu konuda, Moldova'dan Türkiye'ye göçen kadınları örnek gösteriyor. Rapora göre, bu kadınların bir bölümü ailelerinin gelirine yardımcı olabilirken, bazılarının hakları da işverenleri tarafından ihlal ediliyor. Kimliklerine el konuyor, hareket özgürlükleri kısıtlanıyor. Rapor, bu kadınlar arasında fiziksel şiddete, cinsel tacize uğrayanların ve tehdit edilenlerin olduğunu da belirtiyor. Rapor, Türkiye'nin 2003'te göçmen işçiler için çıkardığı yasadan ve belli bir işverene bağlı olmayan çalışma iznini uygulamaya koyduğundan söz ediyor.
Türkiye'den söz edilen bir başka konu da, göçmen politikalarının insan ticareti ve zorla çalıştırma üzerindeki etkileri. ILO, sıkı politika uygulayan ülkelerle (Schengen ülkeleri gibi), gevşek politika uygulayan ülkeleri (Türkiye) karşılaştırmak gerektiğini belirtiyor. Türkiye'nin Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinden turist olarak gelenlere izin verdiğini, ancak çalışma iznini kısıtladığını belirten rapor, insan ticareti şebekelerinin Türkiye'deki etkinliğinin çok daha az olduğuna dikkat çekiyor. (TK)
ILO raporunun tam metnine ulaşmak için tıklayın. (PDF belgesi, 1 MB)