Eski Sırp General Dragamir Miloseviç, Saraybosna kuşatması sırasında, kente hakim tepelerden sivillere saldırı emri verdiği gerekçesiyle 33 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Miloseviç, duruşmalar sırasında suçlamaları reddetti.
BBC Türkçe servisinin haberine göre Savcılar, SRK birliklerinin Saraybosna'da topçu bombardımanı ve keskin nişancılarla, bir korku ve cinayet kampanyası yürüttüğünü söylediler.
1992-95 yılları arasındaki kuşatma sırasında Saraybosna'da binlerce sivil hayatını kaybetmişti. Norveç Hükümeti'ne bağlı bir araştırma kuruluşuna göre bu sayı 14 bin. Savcılar, 65 yaşındaki Miloseviç'e ömür boyu hapis cezası verilmesini istemişlerdi.
Miloseviç, Saraybosna'daki SRK birliklerinin komutanıydı. Miloseviç, bu görevi 1994'te Stanislav Galiç'ten devralmıştı. Galiç de, BM Savaş Suçları Mahkemesi'nde ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı.
Bosna Savaşı 1995'te imzalanan Dayton anlaşmasıyla son bulmuş, Saraybosna kuşatması da ertesi yıl Şubat ayında kalkmıştı.
Dragamir Miloseviç kimdir?
1989'da Sırbistan Devlet Başkanı oldu ve göreve gelir gelmez Kosova'nın özerk statüsüne son verdi. Kontrolü sağlamak için Yugoslav birliklerinin bölgeye gönderildiği 1990'da Sırbistan, Kosova hükümetini feshetti.
Hırvatistan ve Slovenya'nın Yugoslavya'dan 1991'de bağımsızlığını ilan etmesi üzerine Slovenya sınırlarına tanklar gönderdi. Slovenya'nın ayrılışını engelledi.
1992'nin Ocak ayında Hırvatistan'da BM gözetiminde ateşkes yürürlüğe girerken, Mart ayında Bosna-Hersek bağımsızlığını ilan etti. Bu kez Bosnalı Sırpların ayaklanması için destek verdi.
Yugoslavya'da Kasım ve Aralık 1996'da yapılan seçimlerde, eski Sırp liderinin müttefikleri genel seçimleri kazandı. Ancak kendi kontrolündeki Seçim Komisyonu, yerel seçimleri iptal etti. Bu karar, ülkeyi seçim sonrası şiddetine sürükledi.
66 savaş suçu iddiası
Şiddet olayları yayılırken, Miloşeviç 1997 Ocak ayında yenilgiyi kabullenerek, bazı kentlerin kontrolünü muhalefete bıraktı. 15 Temmuz'da parlamento tarafından Yugoslavya devlet başkanlığına getirildi.
Kosova'da Arnavutların ayaklanmasını bastırmak için Şubat 1998'de bölgeye birlikler gönderdi. Bölgede şiddet sürerken BM Güvenlik Konseyi'nin, Eylül ayındaki derhal ateşkes ve siyasi diyalog çağrısını kabul etti.
27 Mayıs'ta Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi, Miloseviç'i savaş suçu sanığı ilan etti. Bu arada, NATO bombardımanı Sırp askerlerinin Kosova'dan çekilmeye başladığı 10 Haziran'a kadar sürdü.
Ağır savaş suçları iddiasından hakkında 66 ayrı dava bulunan Miloseviç, dört yıldır Hollanda'nın Lahey kentindeki eski Yugoslavya için kurulan Savaş Suçları Mahkemesi'nde yargılanıyordu. (GG)