"Ben Dışişleri Komisyonu başkan vekiliyim, önümüze bir sürü uluslararası anlaşma geliyor. Bu anlaşmalara evet veya hayır demeden benim milli güvenlik siyaset belgesini bilmem lazım ki, ona ters bir iş yapmayayım."
Özgür Radyo'nun sorularını yanıtlayan Şirin Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreterliği yönetmeliğinin değiştirilmesi durumunda "anayasanın Türkiye Cumhuriyetinin laik demokratik, sosyal hukuk devleti unsurlarına bu yönetmeliğini yüzde yüz uyması lazım," dedi.
Gizliliğin mazereti
"İkincisi bu yönetmeliğin Türkiye'nin iç ve dış güvenliğini temin etmesi lazım."
Şirin'e göre; bu iki faktörü birleştiren bir yönetmelik ve icra şekli çıkması lazım ortaya.
Bunun ne olacağı sorusuna ise, Şirin, " Kanun koyucular olarak biz bunu bilmiyoruz ve bu çok büyük bir eksiklik. Bizden gizlenmesinin mazereti olamaz," diyor.
Başbakana sorular
Milletvekili Şirin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yanıtlaması için yönelttiği sorular şöyle:
* MGK yönetmeliğinin yeni dönemde değiştirileceği söyleniyor, ne tür değişiklikler öngörülüyor?
* Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe girdiği anlaşılan Milli Güvenlik Siyaset Belgesinin içeriği nedir?
* Bu belgeden milletvekillerinin haberdar edilmeleri gerekmez mi? Milletvekillerinin MGSB'nin muhtevasını bilmeden kanun teklif ve tasarılarını komisyonlarda değerlendirmeleri ve oy vermeleri makul ve mümkün müdür?
* MGSB'nin TBMM'nin bir gizli oturumunda milletvekillerine sunulması düşünülüyor mu?
* Yönetmeliğe göre MGK Genel Sekreterliği işlevleri arasında bir çok icrai faaliyet gösteriliyor. Özellikle yönetmeliğini (f) fıkrasının 1, 2 ve 3 numaralı paragraflarında sayılan işlemler kapsamında bugüne kadar yapılan icraatlar nelerdir?
* MGK Genel Sekreterliği'nin faaliyetlerini doğru ve düzgün yaptığını denetleyen bir organ var mıdır, varsa hangisidir? (HA/NM)