2007'de Cumhurbaşkanına yüzde 11,9, başbakan maaşına yüzde 9,5, milletvekili maaşlarına ise yüzde 9,3 oranında zam yapılacak. Buna göre Cumhurbaşkanı maaşı 16 bin 50 YTL'ye, Başbakanın maaşı 8 bin 525 YTL'ye, bakanların maaşlarıysa8 bin 465 YTL'ye yükselecek.
Halen ayda 7 bin 524 YTL alan milletvekillerinin 2007'deki yıllık ortalama maaşı ise 8 bin 220 YTL olacak.
Adalet ve Kalkınma Partisi hükümeti, 2007 için düşük maaşlı memurlara yüzde 8 (4+4), yüksek maaşlı memurlara yüzde 6 (3+3) zam yapmıştı.
TÜMİKOM: Seçmene verilen sözler unutulmadı
Milletvekillerini ve Seçilmişleri İzleme Komiteleri/Derneği (TÜMİKOM) Genel Koordinatörü Mustafa Durna, Kasım 2002 seçimlerinden önce siyasilerin seçildikleri dönem içinde, kendilerinin hemen yararlanabilecekleri maaş artışı ve iyileştirmelere karar vermelerini engelleyecek yasal düzenlemenin yapılması yönünde seçmene verdikleri sözlerin unutulmadığını söyledi.
Durna yaptığı yazılı açıklamada, bir seçmen hareketi olarak hükümeti ve meclisteki diğer siyasi partileri "Siyasal Etik Yasası"nı bir önce çıkarmaya çağırdı.
Gül öncelik hedef demişti ama hâlâ düzenleme yok
Durna TÜMİKOM olarak, 2002 seçimlerinden önce partilere "10 soru" sorduklarını, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), Anavatan Partisi, Yeni Türkiye Partisi (YTP), Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) seçmene bu sorular doğrultusunda 10 söz verdiklerini, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Doğru Yol Partisi (DYP) ve Demokratik Sol Parti'nin hiçbir yanıt vermediğini hatırlattı.
Durna bu sorular içerisinde yer alan "Partiniz, milletvekillerinin kar amaçlı özel işlerinin (şirket, hisse vb.) yönetimini kayyuma devretmeleri ve vekilliği devam ettiği sürece gelir getirici başka bir iş yapmamaları, kendilerine yönelik maaş artışı ve iyileştirmelere karar vermelerini engelleyecek olan siyasi ahlak yasası'nı çıkartmak için oy verecek mi?" sorusunu AKP adına Abdullah Gül'ün şöyle yanıtladığını aktardı:
"Siyasetin kirlendiği, siyasi alanın iyice daraltıldığı ülkemizde, siyasetin ve siyasetçinin yeniden saygın ve topluma güven veren bir konuma getirilmesi partimizin öncelikli hedeflerindendir. bu amaçla gerekli düzenlemeler gerçekleştirilecektir."
Artış oranları, memurlara yapılacak oranları geçmemeli
Durna, 17 Nisan'da Meclis Demokrasi Komitesi'ne sundukları önerilerinin vakit geçirilmeden gerçekleştirilmesini talep etti:
* Milletvekillerinin kar amaçlı özel işlerinin (şirket, hisse vb.) yönetimini kayyuma devretmelerini sağlayacak, milletvekilliği devam ettiği sürece gelir getirici başka bir iş yapmalarını engelleyecek yasal düzenlemeler yapılmalı,
* Milletvekillerinin seçildikleri dönem içinde; kendilerinin hemen yararlanabilecekleri maaş artışı ve iyileştirmelere karar vermelerini engelleyecek yasal düzenleme yapılmalı, söz konusu yasal düzenlemelerde milletvekillerine yapılacak maaş artış oranları, devlet memurlarına yapılacak maaş artış oranlarını geçmemeli. (KÖ)