Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verilerine göre Türkiye'de kadın istihdam oranlarının her yıl düştüğünü belirterek, düşüşü engellemek için neler yapıldığını Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sordu.
Tuncel, yazılı olarak yanıtlanması talebiyle verdiği önergede Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'e şu soruları yöneltti:
- Kadının işgücüne katılımının düşmesinin nedenleri nedir? Nedenleri ortaya çıkarmak için bir araştırma yapılmış mıdır? Yapılmadıysa yapmayı düşünüyor musunuz?
- En güncel verilere göre bakanlıklar, müsteşarlıklar, üniversiteler, yargı organları, valilikler, kaymakamlıklar ve diğer kamu kurumlarında toplam yöneticilerden kaçı kadındır? Bu kamu kurumlarında kadın istihdam oranı nedir?
- En son verilere göre Türkiye'de il belediyelerinde toplam çalışanların kaçı kadındır?
- Türkiye'de kadın muhtar sayısı kaçtır ve toplam muhtar sayısına oranı nedir?
- Kamuda kadının istihdama katılımının düşük olmasını engellemek için kamu kuruluşlarına kadın istihdamı konusunda yasal zorunluluk getirmeyi ya da kota uygulamayı düşünüyor musunuz?
- Kadın istihdamının düşüşünü engellemek için etkin bir projeniz mevcut mudur? Bu konuda kadın kuruluşlarıyla bir çalışma yürütmeyi düşünüyor musunuz?
"Kadın vali yok, yönetici yok denecek kadar az"
Meclis'te kadın vekillerin erkeklere oranının yüzde 9 olduğunu, 2007 verilerine göre Türkiye'de hiç kadın vali bulunmadığını, kamuda kadın istihdamının özellikle üst düzey yöneticiliklerde, kurum, komite ve komisyonlarda çok düşük olduğunu vurgulayan Tuncel, soru önergesinde ayrıca şu noktalara dikkat çekti:
- TUİK verilerine göre kadınların işgücüne katılma oranı 1990'da yüzde 34.1 civarındayken, 2002'de 26.9, 2004'te yüzde 25.4, 2007'de 24.8'di.
- Çalışan kadınların yüzde 33'ü kırda çalışırken kentlerde kadın istihdamı yüzde 20'lerdedir.
- Kırdaki istihdam çok yüksek gibi gözükse de her 100 kadından 83'ü tarım kesiminde ve bunlardan 77'si ise herhangi bir ücret almadan ve sosyal güvencesi olmadan ücretsiz aile işçisi olarak çalışmaktadır.
- Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde kadın istihdam oranı yüzde 60 iken Türkiye için bu rakam yüzde 22'lerdedir. Bu kadınların yaklaşık yarısı tarımda güvencesiz ve ücretsiz olarak çalışmakta ve yüzde 40'ı kadınlara uygun olarak belirtilen hizmet sektörlerinde çalışmaktadır.
- Kentlerde eğitim sorunları ve çeşitli sorunlardan dolayı kadın emeği dışlanmakta ve kent istihdamına katılmadan evlere hapsedilmektedir. Her 100 kadından 64'ü hiçbir sosyal güvencesi olmadan çalışmaktadır.
- 2000 kayıt dışı istihdam verilerine göre, kadınların yüzde 74'ü kayıt dışı çalışırken bu oran erkeklerin oranından çok daha yüksektir.
- Lise mezunu her 100 kadından 18'i işsiz iken erkeklerden 9'u işsizdir. (BB)