Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin, "26 istatistiki bölgeye bağlı 27 ilde" 2 bin 655 görüşme yaparak gerçekleştirdiği "Türkiye Siyaset Paneli"nde kararsızlar ve protesto oyları dağıtıldıktan sonra elde ettiği sonuçlara göre, Mart sonunda yapılacak bir seçimde Cumhur İttifakı'nı oluşturan AKP (35), MHP (6,3) ve Yeniden Refah Partisi'nin (1,1) oy toplamı 42,4'te kalıyor. Bu sonuçlar doğrudan doğruya Cumhurbaşkanlığı seçimine yansıdığı takdirde Tayyip Erdoğan birinci turda Cumhurbaşkanlığı'nı kaybediyor ve yerini Kemal Kılıçdaroğlu'na bırakıyor.
Yöneylem'in bulgularına göre, CHP (27,6)+İYİP (9,5) + DEVA (0,9) oylarının göründüğü araştırmada Millet İttifakı'nın oy toplamı yüzde 38'e ulaşıyor Emek ve Özgürlük İttifakı partileri HDP/YSP'nin 9,3 ve TİP'in 3,3 olarak görünen oylarının da önceden açıklandığı gibi firesiz Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelmesi halinde Kemal Kılıçdaroğlu oyların yüzde 50,6'sını alarak Tayyip Erdoğan'ı yenmeyi başarıyor.
Muharrem İnce'nin Memleket Partisi'nin yüzde 4,5 olarak ölçülen oyu, Kılıçdaroğlu'nun birinci turda kazanması olasılığını kılpayı farka getirmesi ötesinde iki blok arasındaki dengeyi değiştirmeye yetmiyor.
Yöneylem'in bulguları toplamda seçim tarihinin 14 Mayıs olarak açıklandığı 10 Mart'tan bu yana gerçekleştirilen kamuoyu araştırmalarıyla yaklaşık olarak benzer sonuçları ortaya koyuyor. 10 Mart sonrası anketlerin Wikipedia'dan aktarılan aşağıdaki tablosu ötesinde, önceki anketlere de aynı kaynaktan ulaşılabilir.
10 Mart sonrası anketler
Araştırmanın künyesi
Araştırma, Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi tarafından daha önce oluşturulmuş Türkiye Siyaset Paneli panelistleriyle CATI yöntemi uygulanarak 26 istatistiki bölgeye bağlı 27 ilde 2.655 görüşme yapılarak tamamlanmıştır.
Araştırmanın veri derleme aşaması 27 - 29 Mart 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir.
Araştırmanın örneklem büyüklüğü, Türkiye genelinde % 95 güven aralığında +/- %1,9 hata payıyla çözümleme yapmaya olanak sağlamaktadır.
Analizler yapılırken ondalık bölümler yuvarlandığından bazı toplamlar 100'ün altında ya da üstünde olabilir (99 veya 101). Birden fazla cevabın verilebildiği açık uçlu sorularda toplamlar 100'ün üstündedir.
(AEK)