Saldırıdan sonra aynı eve sığınan gazeteciler, başkent Port-au-prince'deki Canapé Vert Hastanesi'ne kaldırıldıysa, göğsüne ve bacağına iki kurşun isabet eden gazeteci Ortega kurtarılamadı.
RSF: Basını hedef almayın
Laughlin, İspanyol gazeteci Ortega'nın yaralı halde de fotoğraf çekmeyi sürdürdüğünü açıkladı. Yüzünden ve omzundan yaralanan Amerikalı gazetecinin ise, Florida'da bir hastaneye kaldırılması bekleniyor.
Olayı derin üzüntüyle karşıladığını bildiren uluslar arası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü Genel Sekreteri Robert Ménard, "Ortega'nın ailesine başsağlığı diliyor, tartışan tarafları basını hedef almamaları konusunda uyarıyoruz" dedi.
Sorumluların bulunarak cezalandırılmasını isteyen Ménard, "Tanınan bir merkezi yönetim, milisleri denetim altına almadığı sürece Haiti'de ne yazık ki gazetecilerin can güvenliği sağlanamayacak" dedi.
Tanıklar: Aristide yanlıları saldırdı
İspanyol "EFE" Haber Ajansı muhabiri Enrique Ibanez, ateşin kitle dağılırken açıldığını bildirdi. Saldırıda en az 6 kişi öldü ve 30'u da yaralandı.
Görgü tanıklarına göre, saldırı eski Cumhurbaşkanı Aristide taraftarlarından geldi. Eylemciler, eski rejim altında çalışan görevlilerin yargılanmasını talep ediyorlardı.
Assosiated Press Ajansı'na göre, uluslar arası barış gücü, saldırının kaynağını teyit edemediği gibi, saldırı sonrası tutuklamaya da gitmediler.
Agence France Presse (AFP) Ajansı ise, muhalifler ulusal Sarayın karşısındaki Champ-de-mars Meydanı'na geldikleri ana kadar kitleyi denetim altına alan barış gücü askerlerinin, eylemcilerin dağılması sırasında etkin varlık gösteremediklerini bildirdi.
RSF: 4 yılda 2 cinayet, 30 sürgün
37 yaşındaki Ortega, mesleğe "EFE" Ajansı Moskova muhabirliği ile başlamıştı. "Antena 3" televizyonu için ilk önce haber yazan gazeteci, 1994'ten itibaren tam gün çalışmaya başladı. Gazeteci, Çeçenistan'daki savaşı, New York'ta muhabir olarak çalıştığı dönemde 11 Eylül saldırılarını izlemişti.
Son haftalarda, birçok gazeteci Aristide taraftarlarının saldırısına uğradı. Ancak, şiddet bugüne kadar yalnızca Haitili gazetecileri hedef alıyordu. 2000 yılında Jean Dominique ve Brignol Lindor'un öldürülmesi gibi. Aynı yıldan beri, 30 kadar gazeteci, sürgünde yaşamaya karar verdi.(EÖ/BB)