Türkiye sosyalist tarihin en önemli liderlerinden Mihri Belli Şişli Camii'nden sonra Feriköy Mezarlığında toprağa verildi.
Aralarında Mihri Belli'nin ailesi, Vedat Türkali, Tarık Ziya Ekinci, Rasih Nuri İleri, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) eş başkanları Hamit Geylani ile Filiz Koçali, milletvekilleri Sebahat Tuncel, Ertuğrul Kürkçü, Sırrı Süreyya Önder, Levent Tüzel, Özgürlük ve Dayanışma Partisi'nden (ÖDP) Genel Başkan Alper Taş, ve Sema Solaklı, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri Süleyman Çelebi ile İsa Gök, DİSK Başkanı Tayfun Görgün, eski BDP milletvekili Akın Birdal, Sosyalist Parti'den Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kahya, Kadir Akın, Mustafa Kemal Kaçaroğlu, Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nden (EDP) Genel Başkan Yardımcısı Saruhan Oluç ile Atilla Aytemur, Halkevleri Başkanı İlknur Birol, şair Emirhan Oğuz, Sezai Sarıoğlu, Metis Yayınları'ndan Müge Gürsoy Sökmen, Ayrıntı Yayınları'ndan Hasan Basri Çıplak, BirGün gazetesinden İbrahim Aydın, Barış Meclisi sözcüsü Hakan Tahmaz, TÜSTAV'dan Abdurrahman Atalay, Ilgın Su, sanatçı ilkay Akkaya, 78'liler'den Celalettin Can, Bülent Uluer, Erdoğan Aydın, Adnan Genç, 68'lilerden Celal Doğan, Kaya Güvenç ile birçok siyasi parti ve örgütün bulunduğu beş bini aşkın kişi saat 16:30'da Şişli Camii'nde bir araya geldi.
Belli'nin kızıl bayrakla örtülmüş cenazesi, karanfiller içinde Deniz Gezmiş'in olduğu parti bayrakları arasında Şişli Camii'nden ikindi namazından sonra kitleyle birlikte Feriköy Mezarlığı'na taşındı.
Yol boyunca en önde Vedat Türkali, arkasında "Yüreğini ferah tut yoldaş" yazılı pankart taşıyan kitle "Yaşasın devrim ve sosyalizm", "Mihri Belli onurumuzdur", "Yaşasın halkların kardeşliği" sloganları eşliğinde yürüdü.
Belli, kızıl bayrağa örtünerek toprağa verildikten sonra yoldaşı ve eşi Sevim Belli, cezaevinde nasıl tanışıp evlendiklerini anlattı.
"Türkiye Komünist Partisi (TKP) sanığı olarak hapisteyken Mihri hücremin altından bir kağıt yolladı. İçinde 'tutukluluk halimiz onurumuzu çiğnetmesin' yazıyor; içine de cevabı nereye bırakacağımı adeta emretmiş. Önce kızdım ama insanın içi içini yiyiyor. Cevap yazdım sonra böyle böyle yazışmaya başladık; hocalığa da başladı bana. Dedim 'tongaya basıyoruz galiba'; o zaman adını duymuştum ama yüzünü hiç görmemiştim.
''Yavaş yavaş yazışmalar senli benli olmaya başladı. Beni ona en çok yaklaştıran şey o dönem Türkiye'de Yunanlıları denize döktük diye övünülürken o Yunan iç savaşına katılmış; omzu çeneresi kırılmıştı bir de yakışıklıyım diye ortalarda geziyordu. Dedim bu adamda iş var herhalde. Sonra da cezaevinde evlendik. İki aklı başında oğul yaptık.
''Onun en güzel yanı insanseverliği ve fedakarlığıydı. Bunun en güzel örneği de cezaevinde yatarken herkesin ne derdi olduğunu, neye ihtiyacı olduğunu bilir ona göre moral vermeye çalışırdı. Sosyalistim demek için sol tarafının altındaki cevahir parlamalı yoksa hiçbir anlamı yoktur sosyalistliğinin."
Vedat Türkali 71 yıllık yoldaşım dediği Belli için şunları söyledi.
"Bütün yaşamını emek hareketinin mücadelesine adadı. Bazen görüşlerimizin taban tabana zıt olduğu tatsız dönemlerimiz oldu. Ama hep birbirimize saygılı ve bağlı kaldık. Biz onunla yaşama yarışındaydık. O ben ölmeden gitmez diyordum ama beni orada bekliyor herhalde."
Belli'nin Türkiye Emek Partisi'ni (TEP) birlikte kurduğu Celal Beşiktepe, "yoldaşın ötesinde espirili güzel bir insandı" dediği Belli'yi şöyle anlattı:
"Mihri ağabey bize direnmeyi öğretti. Dev-Genç'in dinamik ve militan hale gelmesinde büyük katkısı oldu. 70'te Sosyalist Sovyetler Birliği'nde bürokratizmi ilk eleştirenlerden biriydi. Kürt özgürlük hareketinin en büyük destekçisi oldu."
"Sosyalistlerin limanıydı"
Belli'yi ilk 1968'de tanıdığını söyleyen BDP Eş Başkanı Hamit Geylani Belli'nin mücadelesinin anılarda kitaplarda yaşayacağını söyledi.
"Onu ilk tanıdığım dönem Sol yayınlarında çalışan bir acemiydim. Belli, tüm sosyalistlerin bilgisinden faydalandığı bir limandı. Kürt mücadelesindeki katkısı ve cesaretini de yaşatacağız"
Belli'nin Onursal başkanı olduğu Sosyalist Parti (SP) kurucularından Mustafa Kemal Kaçaroğlu, "Belli, devrimcinin emeklisi olmaz derdi; bu sözünü son anına kadar devrimci duruşuyla kanıtladı. Denizler, Mahirler onu örnek aldı. Onun bıraktığı bayrağı yeni kuşak taşıyacak" dedi.
"Tüm sosyalistler cenazesinde birleşti"
Nejat Yavaşoğulları ve Sırrı Süreyya Önder de, fikir ayrılıkları nedeniyle birçok bölünme yaşamış sosyalistleri ancak Mihri Belli'nin cenazesinin bir araya getirebileceğini söyledi.
Gültan Kışanak gazetecilerin ölen dokuz askerle ilgili sorularını, "BDP barışı sağlamak için çalışan siyasi partiden başka bir şey değildir. Bizi hedef gösterenler, kendileri yerine başkasını katil yapmak istiyor" şeklinde yanıtladı.
Cenaze töreni saat 20:00'de Grup Yorum'un Belli'nin cenazesinin başında şarkılar söylemesinin ardından sona erdi. (NV)
* Haberin fotoğraf galerisi için tıklayınız.