Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) grup başkan vekilleri Bengi Yıldız ve Ayla Akat Ata, Mıhellemilerin yaşadıkları sorunların tespiti ve çözümü amacıyla "Meclis Araştırması" yapılması için Meclis Başkanlığına başvurdu.
Mardin, Batman, Siirt ve özellikle Midyat'ın çevresinde Turabdin diye anılan bölgede yaşayan halk topluluğu olan Akad kökenli Mıhellemiler'in yaşadıkları sorunların tespit edilmesi ve çözülmesi amacıyla Meclis başkanlığına önerge verilmesi Mıhellemiler'i sevindirdi.
Meclise sunulan önergede, "Bu halkın kendine has bir dili, adetleri ve kültürü vardır. Mıhellemiler, Arap ya da başka kimlikler adı altında bir denge unsuru olarak kullanılmaktan, yerleşim yerlerinin isimlerinin değiştirilmesinden, kendi kimlik ve kültürlerinin hukuki olarak tanınmamasından ve devlet tarafından korunup geliştirilmemesinden rahatsızlık duymaktadırlar" denildi.
"Türkiye'de Mıhellemilerin kendi kimlik, dil ve kültürlerinin tanıtılması, korunması ve geliştirilmesi amacıyla kurulan tek örgütleri olan Mıhellemi Dinler Diller ve Medeniyetler Arası Diyalog Derneği çeşitli baskılara maruz bırakılarak kapatılmak istenmektedir. Dört yıldır dernekleri olmasına rağmen henüz dernek isminin de adı geçen Mıhellemi sözcüğü yasal engellemelerden dolayı parantez içinde kullanılmaktadır.
"Mıhellemiler, öncelikle dernekleri üzerindeki bu baskıların ortadan kalkması, kendi kimlik ve kültürlerinin tanınması korunup geliştirilmesi için Mıhellemice yazılı, görsel gazete dergi, radyo, tv ve diğer medya iletişim araçlarından istifade etme hakkı tanınmasını, tapu ve kadastroda inceleme ve düzenlemeler yapılarak çatışmalara neden olabilecek yanlış uygulamaların bir an önce düzeltilmesi ve hak sahiplerine haklarının iade edilmesi, sürgünde kimliksiz yaşayan akrabalarına devletin bir an önce sahip çıkmasını beklemektedirler.
"Mıhellemilerin yaşadıkları diğer bir sorun da, sayıları yüz binleri bulan ve Türkiye dışında yaşayan akrabalarının yaşadıkları sorunlardır. Aslen Türkiyeli olan Mıhellemilerin büyük bir bölümü 50 yıldır Suriye, Irak ve Lübnan'da yaşamaktadırlar. Yaşadıkları ülkelerde kendilerine vatandaşlık hakkı verilmemektedir yıllardır vatansız ve kimliksiz bir şekilde yaşamaktadırlar. Aslen Türkiyeli olmalarına rağmen Türkiye Cumhuriyeti tarafından da kendilerine vatandaşlık hakkı verilmemiştir. Türkiye'nin bu konumdaki Mıhellemilerin sorununa bir çözüm bulması, vatandaşlık hakkı tanıyarak Türkiye'ye geri dönüşlerinin sağlanması için maddi ve hukuki düzenlemeler yapması gerekmektedir."
Mıhellemi Dinler Diller ve Medeniyetler Arası Diyalog Derneği Başkanı Mehmet Ali Aslan, "Cumhuriyet tarihinde ilk kez Mıhellemiler'in Meclis gündeminde yer alması hiç şüphesiz sevindirici bir gelişme olmakla beraber, ilerisi için de Anadolu halkların kardeşliği, birlik ve beraberliğin pekiştirilmesi, farklılıkların sermayesine zenginlik katması açısından gayet önemlidir" dedi.
"Keşke bu temel hak ve hürriyetler kapsamındaki insaniyet hukuku ile ilgili sorunlar olmasaydı da biz şimdi enerjimizi insanlık için neler yapabilirizi düşünüp bir şeyler yapabilseydik. Ülke sorunlarını çözüp dünyanın en ücra köşesinde adları duyulmayan ülkelerin köylerindeki insanlara yardım elini uzatabilseydik."(MHİ/EÜ)