Mardin, Midyat'ta Mıhellemi Dinler, Diller ve Medeniyetler Arası Diyalog Derneği kuruldu.
Dernek başkanı Mehmet Ali Aslan, “Geçmişte atalarımızın büyük bir fedakarlık ve çabayla dünya medeniyetlerini etkileyerek inşa etmiş olduğu medeniyeti, güzellikleri sadece kitap sayfalarında değil, hayat sayfalarımıza aktarabilmek için bu derneği kurduk" dedi.
Dernek faaliyetleri arasında bölgede Mıhallimilerin yaşadığı yerleşimleri belgelemek ve sözlü tarih çalışmaları gerçekleştirmek yer alıyor.
Aslan, “Özellikle değişik köylerdeki yaşlılardan derlemiş olduğumuz atasözü, deyim, ninni, mani, hikaye, şarkı, türkü, ağıt, ilahi gibi sözlü edebiyatın tüm öğelerini içinde barındıran kayıt çalışmalarımız sürüyor" dedi.
Bu alanda projeler oluşturulacak ve araştırmacılara destek verilecek.
"Bundan tam 441 yıl önce Mercimekli (Hapsınas) Midyat’tan daha büyük ve daha merkezi bir konumdaydı. O dönemde köyde 120 hane varken Midyat’ta ki hane sayısı 100 civarındaydı. Mercimekli (Hapsınas) köyünün dünyada kendine has bir özgünlüğü, bir orijinalliği var. Şu anda köy halkı Türkçe, Süryanice, Mıhellemice, Kürtçe dillerini konuşuyor."
Derneğin tüzüğünde yer alan amaçları kısaca şöyle:
- Dernek, Türkiye’nin zengin kültürünün bir parçası olarak genelde Samiler -Arap, Süryani, İbrani, Arami, Akad, Babil, Asur, Fenikeliler, Persler, Medler, Amurrular, Kassitler ve Hint Avrupa- olmak üzere, özelde Samilerin alt kültür gruplarına ait ve özellikle Mıhellemilerin dil, din, medeniyet kültür, mimari, gelenek, görenek, örf, adet ve diğer etimolojik, antropolojik ve folklorik öğeleriyle içinde yer aldığı toplumun ve ülkenin sosyal, kültürel, tarımsal zirai, hayvancılık, turistlik ve tarihsel zenginliğini geliştirip koruyacak ve bu zenginliği sonraki nesillere aktaracak çalışmalar ve araştırmalar yapar ve benzeri faaliyetlerde bulunan kişi ve kuruluşlara destek sağlamak.
- Bütün faaliyetlerin temel amacı ve nihai hedefi özellikle bölge halkları Türkiye ve Dünya halkları arasındaki sevgi, barış, kardeşlik, hoşgörü ve diyalog duygularını geliştirmek, özelde bölge insanının genelde tüm insanlığın maddi ve manevi ilerlemesine katkıda bulunmak.(MHİ/EÜ)