Tarım ve Köy işleri Bakanlığı tarafından 81 ilde yürütülen Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programından yararlanan Midyatlı Süryaniler "üzüm işleme ve şarap fabrikası" kuracak. "Shiluh" marka şarap üretmek isteyen Jakop Gabriel (46) ve Süryani kuyumcu Yuhanna Aktaş’ın (32) organik şarap üretim tesisi için yaptıkları hibe başvurusu kabul edildi. Bakanlık 250 bin TL destek verecek.
Projeyle bağcılık teşvik edilecek ve şarap üretim tesisinde 20 kişiye istihdam sağlanacak. Midyat-Cizre karayolu üzerinde 17 dönümlük alan üzerinde kurulacak modern tesiste geleneksel yöntemlerle şarap üretilip şişelenerek pazarlanacak. Nisanda temeli atılacak tesiste yılda 150 bin litre şarap üretilmesiyle boş bırakılan ve erozyona uğrayan arazilerin de bağlarla kaplanarak korunmasını sağlayacak.
Aktaş, “Projemizin amaç ve önceliklerinden biriside, kırsal kesimde istihdamın artırılması, gelir seviyesinin yükseltilmesi, için organik tarım ürünlerinin işlenip paketlenmesi. Süryani kültürünün ayrılmaz bir parçası sayılan ve İsa Mesih’in Havarilerle yediği son yemeğinde bedenini ekmeğe, kanını da şaraba benzeterek kendilerine ikramlarda bulunmuş ve ikinci gelişine kadar ayinlerde kendisini anmalarını vasiyet ettiğinden dolayı dini kutsiyeti de var" dedi.
"Üretim tesisimiz ile birlikte Süryanilerin geri dönüş isteğini artıracak, Avrupa’ya göç etmiş Süryanilerin anavatanlarına karşı kaybettikleri güveni tekrar kazanmalarını sağlayacak. Yöremde üretilen ve kendi ürettiğim üzümlerden geleneksel Süryani şarabı yapmak suretiyle, geleneğimi devam ettirmek istiyorum."
Gabriel de, “Yaşanan göç dalgası sonucunda, nüfusun önemli bir kısmının yurt içi ve dışında farklı yerleşim birimlerine dağılmış olması, bölgedeki Süryani kültürünün giderek yok olmasına, unutulmasına ve devamlılığının sağlanamamasına yol açtı" diye ekledi.
"Son yıllarda yurt dışında yaşayan Süryanilerin büyük çoğunluğu Mardin’e geri dönüş isteği ve hareketliliği içindedirler. 1970’li yıllarda başlayan Süryani göçüyle birlikte ev yapımı şarapçılık da zamanla yok olmuş. AB süreci ve değişimle Süryanilerin bakışı da değişti. Boşaltılan birkaç köyde restorasyonlar yapılıyor. Elbeğendi köyünde, İsviçre’ye giden 12 aile döndü, 23 villa yapıldı. Bölgeye huzur gelip, tedirginlik ortadan kalkınca ev yapımı şarapçılık da tekrar canlandı."(EÜ)