Midyat İlçesinde Süryani şarabı yeniden canlanıyor. Süryanilerin yıllarca evlerde ürettikleri şarapçılık göçle birlikte zamanla yok olmuştu. Göç eden ailelerin bölgeye geri dönmesiyle birlikte üretim tekrar canlanmaya başladı.
Beş bin yıllık teknikle yapılan şaraplardan beyaz olanı, "Mazrone" üzümünden, kırmızı olanı da "Ĉınve Kome" üzümünden yapılıyor. Midyat ilçesinde Süryaniler yılda yaklaşık 50 bin litre şarap üretiyor.
Aile geleneğine sahip çıkan Süryani Yuhanna Aktaş kendi bağlarında yetiştirdikleri siyah üzümlerle ürettiği şarabı www.suryanisarabi.com internet sitesi üzerinden satışa sunuyor.
Süryanilerin kültüründe önemli yer tutan şarabın üretimi ve satışı ilk zamanlarda tamamen ilkel yöntemlerle yapılırken Aktaş’ın "Shilluh" marka şarapları hijyenik şartlara uygun modern şişeleme tesisinde paketleniyor.
Aktaş şarap üreticiliğini sürekli geliştirmeyi, daha kaliteli şarap üretmeyi ve tesis kurmayı kendine hedef olarak seçmiş ve bu yolda hızla ilerliyor.
Süryani şarabında alkol yok
Süryani ev şarabının 5 bin yıl öncesinden günümüze kadar ev ortamında katkı maddesi ve alkol kullanılmaksızın üretildiğini vurgulayan Aktaş, şunları kaydetti:
"Şarap üretimini, geleneklerimize bağlı kalarak, ev ortamında yapıyoruz. Özel bağlarımızda üretilen üzümleri tercih ediyoruz. Daha önce manastır, kilise ve evler için sınırlı sayıda üretilen şarabı, turizmin gelişmesiyle daha fazla üretmeye başladık. Yaptığımız şaraplar yurt içinden ve yurtdışından yoğun talep görüyor. Yılda ortalama beş bin şişe şarap üreterek, satışa sunuyorum. Bölgedeki halkın şaraba bakışı farklı olduğu için bugüne kadar seri şekilde üretemiyorduk ama şimdi amacımız Midyat’ta bir tesis kurup, bu işi tüm Türkiye'ye ve dünyaya yaymak."
40 yıldır şarap üretiyorum
Süryanilerden Yusuf Uluışık'sa (55) ev şarabının 40 yıldır üretiyor. 85 yaşındaki annesi Peyruze ile birlikte şarapçılık yaptığını söyleyen Uluışık, şarabı en iyi şekilde yapmak için hiçbir yorgunluk, zahmet ve insan gücünün esirgenmemesi gerektiği kanısında.
Bu nedenle de, şarabın tam kıvamında sert ve tatlı olması için üzüm yetişmesi sırasında çok büyük bir titizlik gösterdiğini söylüyor. Uluışık, "Bundan önce yılda bir ton şarap üretip satıyordum. Talep olunca her yıl bu miktarı arttırdım ve şu an beş ton şarap üretiyorum. Bunun için de sekiz ton üzüm sıktım" diyor:
"Biz Süryaniler de şarabı evde yapma geleneği ta dedelerimize dayanıyor. Şarap çok kıymetli bir içecek, onun için eve gelen misafirlere ikram için yapılırdı." (MHİ/GG)