Çeşitli ajansların sansüre ilişkin haberlerini Çin'de denemeler yaparak kanıtladıklarını açıklayan RSF, Microsoft'un Google'dan sonra Çinli yetkililerle anlaşma yaparak kendini sansür etmeyi kabul eden ikinci Amerikan dev şirketi olduğunu bildirdi.
RSF : Microsoft'un yaklaşımı etik değil
Örgüte göre, İnternet günlüğü olan bir Çinli, "demokrasi", "Dalai Lama", "Falungong", "4 Haziran" (1989'da Tiananmen Meydanı'nda yaşanan katliamın tarihi), "Çin + yolsuzluk" veya "insan hakları" kelimeleri içeren bir mesaj yayımlamak istediğinde karşısına şu yanıt çıkıyor : "Bu mesaj, yasak bir ifade içeriyor. Lütfen, bu ifadeyi çıkartın."
Normalde ise, Çin'deki İnternet Günlükleri veya tartışma forumlarında yasak ifadeler çıkarılarak mesaj boşluklarla yayımlanırdı.
Microsoft ve Google şirketlerinin yaklaşımını "etik eksikliği" olarak niteleyen RSF, yetkililerinin sansürü "yerel yasalara uymaktan başka çaremiz yok" yaklaşımıyla açıklamalarını kabul edilemez olduğunu açıkladı.
"Eğer Pekin, Microsoft'tan Çin'deki muhaliflere ilişkin bilgi isterse, bunun yasal diye kabul görmesi mi gerekir?" diye soran RSF, çokuluslu şirketlerin meslek ahlaki anlamında evrensel ilkelere saygı göstermeleri gerektiğini bildirdi.
MSN portal'ının Çince versiyonu ile İnternet günlüğü hizmeti, Microsoft'un Çin devletinin denetimindeki yerel Shangai Alliance Investment Ltd (SAIL) ile kurduğu ortaklıkla başlatıldı.
Şirketler adım adım sansüre gidiyor
Çinli yetkililer, bu ülkede faaliyet gösteren arama motorları ile İnternet günlük hizmetlerinde oto-sansürü egemen kılmayı amaçlıyor. İlk olarak Yahoo, "yıkıcı" arama sonuçlarını yayımlamamaya karar verdi. RSF'nin çağrılarına rağmen bu şirket, herhangi bir tartışmaya girmeyi reddetti.
Şimdiye kadar arama motorlarına sansür uygulamayı reddeden Google, geri adım atacağının sinyallerini veriyor. Çin'de büro açacağını bildiren bu şirketin yetkililerine bir mektup gönderen RSF, "Pekin, sizden arama motorlarınıza sansür getirmenizi istese, bunu kabul eder misiniz?" diye sormuştu. Google, bu soruyu yanıtsız bırakmıştı. Örgüt, daha önce de Microsoft yetkililerine gönderdiği mektupta, Çin gibi bir ülkede şirketin ifade özgürlüğünü yönündeki sorumluluklarını hatırlattı. (EÖ/TK)