"Umudu Gerçeğe Dönüştürmek'in bir amacı, katılmcı ekonominin daha kapsamlı toplumsal meziyetlerini göstermek ve okuyucuları, ekonomik vizyon ve stratejiyle toplumsal hayatın diğer alanları arasındaki karşılıklı bağlantıyı daha fazla araştırmaya teşvik etmek."
Alternatif küreselleşme hareketi denilince Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) akla gelen ilk isimlerden biri olan Michael Albert, kitabın giriş kısmında "Umudu Gerçeğe Dönüştürmek"in ilk amacıın böyle anlatıyor.
Kitapta kapitlazimin tek alternatif ve varılacak son yer olmadığını vurgulayan Albert, katılımcı ekonominin ne olduğunu aktarıyor ve kitabın 2. amacınıysa şöyle ifade ediyor:
"Burada ele alınan her bir alan için, uğraşmaya değer vizyon ve strateji önerilerini teşvik etmek, hatta bu önerilerin oluşmasına mütevazı bir katkıda bulunmak."
Katılımcı Ekonomi nedir?
Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu (BGST) Yayınlarından çıkan kitapta ele alınan "Katılımcı Ekonomi"yi, BGST'den Murat Arslan ve Dinçer Demirkent, şöyle açıklıyor:
"1980‘lerin ortalarından itibaren dile getirilmeye başlanan ve kendisini geliştirerek ilerleyen 'Katılımcı Ekonomi' modelinin temelinde yatan değerler: hakkaniyet, dayanışma, çeşitlilik, öz-yönetim ve ekolojik dengedir. Bu temel değerler üzerinden yapılan bir sorgulamadan, ne mevcut kapitalist sistem ne de yaşanmış sosyalizm pratikleri geçer bir not almadı. Bu nedenle yaratılacak olan ekonomik ve toplumsal ilişikler ağının inşa zemini bu ilkeler olmalı."
Arslan ve Demirkent'e göre Albert‘in kullandığı işyeri ve tüketici konseyleri, kararlardan etkilenenler için orantılı söz hakkını yaşama geçiriyor ve karar alma süreçleri, dengeli iş düzenleri, gayret ve fedakarlığın ödüllendirilmesi gibi alternatif ekonomik-toplumsal modelin kurumsal iskeletini oluşturan kavramlara dayanıyor.
"Modelin, Katılımcı Ekonomiyi besleyen ana damarları Marksizm ve Anarşist literatürden besleniyor. Fakat Albert, her iki her iki düşüncenin kalıplarına sıkışmadan kendine özgü bir toplumsal sistem ortaya koyma iddiasında."
Chomsky: "Adil dünya arayışına, kışkırtıcı bir katkı"
Kitabın arka kapak yazısıysa Dilbilimci düşünür Noam Chomsky'den:
"Umudu Gerçeğe Dönüştürmek, insanlığı ilgilendiren hemen bütün temel alanlara ve hemen bütün insanlararası etkileşim tarzlarına uzanıyor. Katılımcı Ekonomi benzeri ilkelerin, bizi nasıl mevcut bütün toplumlardan çok daha arzu edilir bir topluma götürebileceğini ele alıyor. Bu amaçların yapıcı bir şekilde nasıl ele alınabileceğini özenle ve güçlü bir kavraışla araştırıyor. Kitap, çok daha özgür ve adil bir dünya arayışına yapılan çok değerli ve kışkırtıcı katkılardan birisi." (GG)
* Umudu Gerçeğe Dönüştürmek, Michael Albert, BGST Yayınları, Ekim 2007, İstanbul, 336 sayfa