Britanya'da yüksek mahkeme dün verdiği kararla istihbarat örgütü MI5'in şu an Guantanamo üssünde tutulan bir kişinin sorgulanmasında yasa dışı yöntemler kullandığına hükmetti.
Dava konusu vakada, İngiliz istihbarat örgütü çalışanları, Etiyopya vatandaşı olan fakat İngiltere'de yaşayan Binyam Mohamed'i 2002'de Pakistan'da sorgularken yasa dışı davranmakla suçlanıyordu.
Daha sonra gizlice Fas'a götürülen Mohamed, burada işkenceye maruz kaldığını iddia ediyor. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) görevlileri onu daha sonra Afganistan'a, oradan da 2004'te halen bulunduğu Guantanamo'ya götürdü.
Yargıçlar, MI5 görevlilerinin ABD'lilerle birlikte gerçekleştiği sorgulamada Mohamed'in avukata erişiminin engellendiğini; bu durumun Pakistan yasalarına göre suç olduğunu belirtti.
Geçen ay benzer iddialara cevap veren İşçişleri Bakanlığı, "MI5'in, ülke içinde ve yurt dışında gerçekleştirdiği sorgulamalarda insan haklarıyla ilgili düzenlemelere uyumlu davrandığını; işkence ve insanlık dışı muameleye karşı durduğunu" söylemişti.
Fakat mahkeme kararında, Mohamed Pakistan'dan ayrıldıktan sonra da MI5 ajanlarının ABD adına yapılan sorgulamalara yardımcı olmaya devam ettiği vurgulandı.
Yargıçlar, sorgulanan fakat adı açıklanmayan bir MI5 ajanının Mohamed'e "ABD yetkilileriyle tam olarak işbirliği yapmadığı sürece Britanya hükümetinin ona yardım etmeyeceğini" söylediğini belirtti.
Mohamed, işkenceyle alındığını iddia ettiği ifadeleri nedeniyle "terörizm" suçlamasıyla Guantanamo'da kurulan ABD askeri komisyonunca yargılanacak. Suçlu bulunduğu takdirde ölüm cezasına çarptırılabilecek.
Mohamed'in avukatı Richard Stein "Hükümet işkenceye karşı ama iş yakın müttefikleri olan Amerikalıları mutsuz edecek bir seçenekle karşılaşınca bu sözünü unutuyor" dedi.
"Ulusal güvenlik" nedeniyle davayla ilgili belgeler tam olarak açıklanmıyor. Yetkililer, mahkemenin verdiği kararın MI5'in uygulamalarında değişikliğe gidilmesine yol açabileceğini belirtiyor.(EÜ/EZÖ)
* Bu haberi Guardian'dan derledik.