Sincan 2. Ağır Ceza Mahkemesi, "Dünya Anadil Günü"nde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki grup toplantısında Kürtçe konuşan Demokratik Toplum Partisi (DTP) yetkilileri Ahmet Türk ve Selahattin Demirtaş'ın yargılanmasını istedi.
Mahkeme, DTP Genel Başkanı Türk ve Grup Başkanvekili Demirtaş hakkında Ankara Başsavcılığı'nın verdiği takipsizlik kararını kaldırarak, DTP'liler hakkında soruşturma açılmasını istedi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmanın ardından Anayasa'da ve Meclis İçtüzüğü'nde Türkçe'den başka bir dil kullanmanın suç teşkil etmediği gerekçesiyle takipsizlik kararı vermişti.
Tütüncü: Seçimde Kürtçe konuşma suç olamaz
Sincan Mahkemesi'nin TBMM'de Kürtçe konuşulmasının yasaklanmasını isteyen kararı , 25 Mayıs'ta Kars'ın Digor Cumhuriyet Savcısı Ömer Tütüncü'nün seçimde Kürtçe propagandası yapmayı bir hak olarak gören kararıyla farklılık gösteriyor.
Tütüncü, seçim kampanyasında Kürtçe konuştukları için Digor Emniyeti Müdürlüğü'nün şikayeti üzerine başlattığı soruşturmada DTP Dağpınar Belediye Başkanı Ayhan Erkmen, Kars İl Başkanı Veli Mükyen ve partinin Genel Merkez Yöneticisi Cemal Coşğun'la ilgili takipsizlik kararı vermişti.
Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Yasası'nda hükümleri hatırlatan Savcı Tütüncü, kararında şu tespiti yapmıştı:
"Her ne kadar her iki kanun içeriğinde Türkçe'den başka dil ve yazı kullanılması yasaklanmış ise de, 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren TRT Kurumu'nun 6. kanalında, TRT ŞEŞ adı altında Kürtçe diliyle yayın hayatına başlandığı gibi medya organlarında da görüldüğü üzere devletin üst düzey noktasında bulunan yönetici ve bürokratların dahi Kürt ırkına mensup Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile görüşmeleri sırasında Kürtçe hitap ettikleri gerçeği karşısında artık bu iki kanunda 'Türkçeden başka dil kullanılması yasaktır' hükmünü taşıyan maddelerin hükümsüz kaldığı ve uygulama olanağının bulunmadığının kabulü gerekmekle, şüpheliler hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi."
MHP Digor dosyasına da göz dikti
Yaptığı itirazla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın takipsizlik kararının Sincan Mahkemesi'nce bozulmasını sağlayan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grup Başkanvekili Oktay Vural, Digor Savcısının üç DTP'liyle ilgili takipsizlik kararını da incelediklerini söyledi.
Vural, bu konuda da önümüzdeki günlerde harekete geçeceğini ifade etti. (EÖ)