* Fotoğraf: Mehmet Ali Özcan - Ankara / AA
Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, parti genel merkezinde basın toplantısı düzenledi ve 100 maddelik anayasa önerilerini anlattı.
Bahçeli, “Mazisi neredeyse 145 yılı bulan anayasa tartışmaları toplum ve devlet hayatımıza ambargo koymuştur. Devlet ile millet arasındaki karşılıklı sorumlulukları esas alan anayasalar değiştirilemez metinler değildir. Anayasanın yazılması kaçınılmaz bir görevdir” dedi.
TIKLAYIN - Dr. Demirkent: Anayasa tartışması açıldığına göre seçim yaklaştı
TIKLAYIN - “21 değil 82 Anayasasına benzeyebilir”
TIKLAYIN - "Anayasa tartışmalarının ciddiye alınabilir bir tarafı yok"
TIKLAYIN - “Yeni Anayasa, zaman kazanma stratejisinin parçası”
TIKLAYIN - “Yeni Anayasa’nın amacı, iktidar süresini uzatmak”
TIKLAYIN - “Bu iktidardan demokratik Anayasa beklemiyoruz”
Her partinin yeni bir anayasa konusunda destekleyici tavrı olduğunu ifade eden Bahçeli, Anayasa önerisini şöyle anlattı:
100 maddelik yeni anayasa önerisi
“MHP yeni anayasa konusunda sık sık dile getirdiği çalışmalarını bitirmiş ve metin yazımı sonuçlanmıştır. 100 maddelik yeni anayasa adıyla yeni anayasa önerimizin hazırlık aşaması tamamlanmıştır. İlk sözümüz yerine getirilmiştir. Ön çalışma şu anda elimizdedir.
“Öneri metnimizin maddeleri yazılırken konu bütünlüğü özenle sağlanmıştır. Bizim anayasa önerimizde her bir konu tek madde içinde düzenlenmiştir. Maddelerde sürekli tekrar eden bazı hususlar ortak hüküm haline getirilerek yeni bir tekrara düşülmesi engellenmiştir.
“Mevcut anayasa dil tutarlığını da kaybetmiştir. Anayasanın dili çok önem taşımaktadır. Kelimeler-kavramlar arasında bir düzensizlik göze çarpmıştır.”
Cumhurbaşkanı ve AKP ile paylaşılacak
“Anayasalarda başlangıca yer vermek yaygın uygulamadır. Günümüzde 193 ülkenin anayasasının 164'ünde başlangıç kısmı bulunmaktadır. Anayasanın değerlerden ayrı ve kopuk olması mümkün değildir. Hukuk düzeninin ruhu başlangıç kısmında yansıtılmaya çalışılmıştır.
“Hazırlığının tamamladığımız anayasa önerimizi Sayın Cumhurbaşkanımızla ve AK Parti'yle paylaşmak hedefimizdir. Ardından diğer partilere de anayasa önerilerimizi paylaşmaktır.
“Türk milletinin ortak değerleri”
“Cumhuriyetin 100. yılı vizyonuyla hazırladığımız anayasa önerimizin temel özellikleri şu şekilde sıralanacaktır: 4 kısım ve 100 maddeden oluşmaktadır. Kısa ya da uzun bir anayasa değil, kaliteli temel hukuk anlayışı ile çatısı örülmüştür.
“Anayasa başlangıcı Türk milletinin ortak değerlerini kucaklayan bir anlayışla yazılmıştır.
“Devletin genel esasları, ilk 5 maddede düzenlenen şekli ve nitelikleri aynen korunarak 1. maddede ele alınmış, maddenin son fıkrasında 'bu madde değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez' denilmiştir.
“Hakları düzenleyen tüm maddelerdeki sınırlama sebepleri kaldırılmıştır.
“Anayasanın 3. kısmında 3 bölüm halinde yasama, yürütme ve yargı başlıklarıyla düzenlemiştir. TBMM Başkanı'na tarafsız konumuyla siyasi krizlerin çözümünde arabuluculuk işlevi eklenmiştir.”
“Başkanlık sistemi”
“Milletvekillerinin dokunulmazlığı ile düşme sebebine dair belirsizlikler onarılmıştır.
“Başkanlık sistemi yeni anayasa sistemi ile kurumsal yapıya kavuşturulmuş, Başkanlık ile birlikte 2 başkan yardımcısı seçilmesi şeklinde belirlenmiştir.
“Yargı organlarının yapılanmasına yargı ayrılığı sistemi devam ettirilmiş, Anayasa Mahkemesi özel bir statüde düzenlenmiş, siyasi parti kapatma davaları yüce divan adıyla yeni bir mahkemeye verilmiş, yargıya ilişkin üye seçiminde TBMM'nin yetkileri genişletilmiştir.
“TBMM'nin 100 maddelik anayasa önerisi bir bütün olarak hazırdır.” (AS)