7 Haziran 2015 seçimlerine yaklaşırken bir grup gazeteciyle Ege seçim turundayız*. İlk durağımız İzmir’di. Kentteki ikinci görüşmemizi Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) İzmir 1. bölge 3. sıra milletvekili adayı Senem Kılıç ile yaptık.
37 yaşındaki bilgisayar mühendisi Senem Kılıç, uzun yıllardır hem iş kadını hem de üniversitede ders veriyor. Bizi kendi ofisinde karşılayan Kılıç, sohbete başlamadan odasındaki antikaları göstermeyi ihmal etmedi.
Kılıç, sözlerine “Ben 62 gündür İzmir’de girilmeyecek mahallelere giriyorum” diyerek başladı.
HDP propagandası yapılan yerlere de gidiyorum
Biraz açmasını istediğimizde aday olduğundan beri sürekli tehdit edildiğini söyledi ve şöyle devam etti:
"Her yere korkmadan gidiyorum. Bunu söylememin nedeni facebook üzerinden çok tehdit alıyorum. Kadın olduğum, siyaset yaptığım için özel etnisite grupları, MHP'yi sevmeyenler tarafından tehdit ediliyorum. HDP propagandası yapılan bölgeleri de geziyorum. Hem de üstü açık arabalarda gezebiliyoruz. Alevi derneklerinden de davetler alıyorum. Romanlarla beraber kırmızı ayakkabıyla oyun oynadım.
"Kişi, etnisite ayrımı yapılmamalı. MHP deyince herkesin aklına etnik köken bağlantılı siyasi bir kimlik geliyor. Her ortamda söylüyorum, insanlara birlik beraberlik içinde sunacağımız bir gelecek var.
"HDP Türkiye partisi diyor. Biz Kürt vatandaşlarımıza diyoruz ki siz de açsınız, sizin de sosyal hak ve adaletinizi ayrı görmüyoruz. AKP’nin yürüttüğü çözüm sürecini kabul etmiyoruz. Kürtlerin ihtiyacı olan bölünme noktasına gelinmektan ziyade sosyal haklardan eğitimden yaralanmak. Türk, Kürt, Laz, Çerkes, müslüman, gayrimüslüm herkesin ihtiyacı olan adil hizmet yaklaşımı, önce insan dedikten sonra partiler üstü bir yaklaşım benimsiyoruz.
MHP %11.28 idiİzmir’de 2011 seçiminde 26 milletvekili çıkardı. 11’i AKP, 13’ü CHP, 2’si MHP’den. CHP yüzde 43,68, AKP yüzde 36,67, MHP yüzde 11,28 oy aldı. Cumburbaşkanlığı seçiminde Ekmeleddin İhsanoğlu yüzde 58,66 ile 1,382,320 oy, Tayyip Erdoğan yüzde 33,38 ile 786547 oy, Selahattin Demirtaş yüzde 7,95 ile 187405 oy almıştı. |
Kahveye, hale bile gidiyorum
"20 yıldır İzmir’e ekmek kazandıran bir iş kadını olarak söylüyorum, ezber bozacak siyaset yapacaksak korkmadan yapabiliriz. 2011’de iki vekilimiz var. 3. sıra adayıyım. Kar küreyiciyim. Küreye küreye oy alıyorum. Gece 2’de bile köyde, kahvede miting yapıyorum. Sabah kaç kere sebze ve balık haline gittim. Mercedes makam aracımla değil, toplu taşıma aracıyla gitmiş bir siyasetçiyim. Kaç kadın eline gözleme yufkası alıp açar. Yaptım efendim. Dokuları doğru okumak lazım. Tarım toplumundan gelen bir mirası paylaşıyoruz."
MHP’de erkek ağırlıklı bir siyaset yapıldığını kabul eden Kılıç, şöyle devam etti: “Seçim boyunca MHP’li erkekler ‘tek çiçeğimizsiniz, bizi temsil etmenizden gurur duyuyoruz" diyor. MHP kadınlara ana, bacı olarak çok sahip çıkan bir parti. Kadınlar için eşitlik istiyorum. 13 yıl holdingte çalıştım. Kadın yönetici niye risk olsun ki. Kadın yapabiliyora her şeye girmeli. Seçim beyannamemizde kadının doğum anında kaybettiği sigortalık hakkını geriye dönük alma vaadi veren tek partiyiz. Bugün sabah öldürülen bir kadın için yapılan duruşmaya destek olduk."
Gezi olaylarının içindeydim
Kılıç, gençlik politikaları üzerinden aday olduğunu beliretek Gezi’de de yer aldığını söyledi:
“Gezi olayları bir sosyal girşimciliktir. O kımıl kımıl, teknolojiyi araştıracak, geliştirecek gençler lazım. Gezi olaylarının içinde bir kişiyim. Elimize bayrağı alarak gençlerin kendisini ifade ettiği, halk arenalarına katılmış biriyim. Ama teröre, kaosa kimse maşa olmamalı. Başı örtülü insanlarla başı açıklar Gezi’de kol kola gezdi. Orası ülkede bir şeylerin doğru ifade edilmesinde ne etnisite, ne din, ne dil, ne cinsiyetin önemli olmadığı gençliğin sesiydi. Gençler için işsizilik gerçeği ile başlayacağım. Üniveriste açıyoruz ama hala üniversiteler ücretsiz değil.”
Kılıç, sohbet sırasında eşcinsel evlilik hakkında ne düşünüyorsunuz sorusuna “Hiç düşünmedim” yanıtını verdikten sonra “O kadar mesele var ki memlekette oraya gelene kadar. Ama herkesin tercihlerine saygı duymak gerektiğini düşünüyorum” diye ekledi. (NV)
* Bu gezi P24 koordinatörlüğünde gerçekleşti.
HDP 1. BÖLGE Ertuğrul Kürkçü Ferhan Ademhan Pınar Aydınlar Ayşe Erkek Bahattin Canbeyli Ahmet Önerge Hülya Gülgör Melike Arı Bayram Ercan Ülkü Yalçınkaya Ayşe Fırtına Özen Kamil Ağaoğlu İnci DalİZMİR 2. BÖLGE Müslüm Doğan Eylem Yıldız Zeki Gül Pınar Türk İbrahim Akın Semra Uzunok Berrin Esin Kaya Süleyman Gündüz Dilek Bakış Özer Akdemir Sinan Uğur Ş. Baba Aktaş Hamdi Öztürk | CHP 1. BÖLGE Selin Sayek Böke Musa Çam Ahmet Tuncay Özkan Tacettin Bayır Özcan Purçu Ali Yiğit Murat Bakan Muhsin Kurt Ali Hıdır Ednan Arslan Sabri Ergül Sevda Erdan Kılıç Turgay Bozoğlu İZMİR 2. BÖLGE Zeynep Altıok Kemal Kılıçdaroğlu Zekeriya Temizel Mustafa Ali Balbay Aytun Çıray Atila Sertel Kamil Okyay Sındır Ali Engin Hüseyin Sezer Ülkümen Rodoplu Ali Kemal Elitaş Taha Okan Nurgül Uçar Aktuğ | AKP 1. BÖLGE Veysel Eroğlu Fatma Seniha Nükhet Cemil Şeboy Hüseyin Kocabıyık Ozan Ceyhun Necip Nasır Cemal Bekle Mahmut Atilla Kaya Bediha Türkyılmaz Talip Uzun Kazım Erten Ömer Sertbaş Gürbüz Akbulut İZMİR 2. BÖLGE M. İbrahim Turhan Nesrin Ulema Hamza Dağ Kerem Ali Sürekli Durmuş Boztuğ Mehmet Bayındır Savcı Sayan Neşe Gürçay Tansu Kaya Bilal Kırkpınar Ali Hadim Müjde Çelik | MHP 1. BÖLGE Oktay Vural Aslan Savaşan Senem Kılıç Recep Kök Salahattin Şahin Figen Tosunor Ali Onar Halit Dalgıç Hasan Zerek Naci Düz Doğan Varol H. Gürkan Seçkiner Lütfi Kılıç A. Kenan Tanrıkulu İZMİR 2. BÖLGE Murat Koç S. Neslihan Çelik Murat Taşer Yalçın Koçyiğit Hatice Bölük Serdar Mersin M. Salih Kadıoğlu Taşkın Işık Recep Akan Suavi Tuncay Nuri Çiftçi Tahsin Kaya |
* Milletvekili adaylarının olduğu tablodan bir kişinin ismi, unutulma hakkı çerçevesinde kişinin kendi talebiyle 4 Ağustos 2022'de çıkartılmıştır.