Mülteci Hakları Koordinasyonu (MHK) Suriye sınırında yaşananlara dair Başbakan Davutoğlu’na bir mektup gönderdi.
Mektupta Suriye sınırında yaşanan türden toplu göç hareketlerinin gözönüne alınarak gerekli ikincil mevzuatın hemen hazırlanması talep edildi. Aksi takdirde, savaş ve zulümden kaçan insanların telafisi mümkün olmayan zararlar görmesine neden olabileceği uyarısı yapıldı.
Altı sivil toplum kuruluşunun bileşenlerini oluşturduğu MHK, Türkiye’nin uluslararası yükümlülüklerine ve ulusal mevzuatına uygun bir şekilde etnik, dini, mezhebi bir ayrım yapılmadan, pasaport veya başka herhangi bir belgesi olup olmadığına bakılmaksızın, savaş ve zulümden kaçarak Türkiye’ye sığınmak isteyen herkese sınırlarını açık tutmasını da istedi.
MHK’nın dile getirdiği diğer talepler şunlar:
* Türkiye’ye giren mültecilerin azami ölçütlerde kaydının yapılması, hassasiyetlerinin belirlenmesi ve gerekli takiplerinin yapılması.
* Uluslararası standartlara uygun bir şekilde Türkiye içinde sınırdan en az 50 km içeride güvenli yerlerde koruma sağlanması.
Günlük politika
MHK mektubunda, Suriye sınırında ilk olarak sığınmacıların geçişlerine izin verilmediğine, başbakanın bu yöndeki sözlerine, daha sonra valililiklere talimat verilerek sığınmacıların kabulü yönündeki karara dikkat çekti. İkinci karardan duyulan memnuniyeti ifade etti, ancak bu konularda günlük kararlarla politika belirlenmesinin sakıncalarını da dile getirdi.
“Savaş ve zulümden kaçarak başka bir ülkeye sığınmak isteyen insanlara yönelik sınır politikasının, günlük kararlarla ve ‘çatışmanın yaklaşması’ gibi muğlak gerekçelerle belirlenmesinin doğurabileceği sonuçların kaygısını da taşıyoruz.”
MHK
Mülteci Hakları Koordinasyonu’nun bileşenleri: Helsinki Yurttaşlar Derneği (HYD), İnsan Hakları Derneği (İHD), İnsan Hakları Gündemi Derneği (İHGD), Kaos Gey ve Lezbiyen Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma Derneği (Kaos-GL), Mültecilerle Dayanışma Derneği (Mülteci-Der), Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi (UAÖ).(YY)