Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nde (MGSB) değişiklikler yapılıyor. İçişleri ve Dışişleri bakanlıkları, MİT ve ilgili kurumlarla Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreterliği tarafından hazırlanan belge, Ekim ayında MGK'da gündeme gelecek.
Milliyet gazetesinin haberine göre, "Soğuk Savaş'tan beri en köklü değişiklik" olarak sunulan revizyonda, "dört tarafı düşmanla çevrili Türkiye" algısı değiştiriliyor.
Dört ülke "tehdit" değil "müttefik"
Geçmişte 'tehdit' kapsamında sıralanan dört komşu ülke listeden çıkıyor. Yeni metinde Rusya, Yunanistan, Irak ve İran, öncelikli tehdit yerine, "ekonomik işbirliği" ve "ortak vizyon" oluşturulan yeni müttefikler olarak tanımlanıyor.
Yunanistan: Beş yılda bir güncellenen ve en son 2005'te yazılan belgede, Yunanistan'ın karasularını 12 mile çıkartması "casus belli-savaş nedeni" sayılıyordu. Yeni belgede Türkiye ile Yunanistan arasında yıllardır savaş nedeni olarak gösterilen 12 mil sorunu, öncelikli tehdit olarak tanımlanmayacak.
İran: Taslağa göre, yeni belgede İran'dan kaynaklanacak bir rejim ihracı tehdidi de yer almıyor. İran'ın nükleer gücü ve nükleer silah kapasitesi endişe verici bir unsur olarak dile getiriliyor.
Irak: Irak ile oluşturulan işbirliği konseyine ve artan diyalog sürecine atıfta bulunulan belgede, bu ülkeden kaynaklanan PKK terörü tehdit olarak sıralanıyor.
Rusya: Taslakta, Rusya'yla ekonomik işbirliği, ticaret, enerji potansiyeli ve Kafkaslar'da istikrar konusunda ortak vizyon vurgulanıyor.
Yeni kırmızı kitapta Türkiye'nin AB hedefinin devlet politikası olduğu tekrarlanırken Kıbrıs'ta iki kesimli çözüm hedefi değiştirilmiyor.
İrtica iç tehdit olmaktan çıkarılıyor
Mevcut MGSB'de Türkiye'nin güvenliğini tehdit eden temel unsurlar, 'irtica, bölücülük ve aşırı sol' olarak sıralanıyordu. Yeni belgede "irtica" iç tehdit olmaktan çıkarılırken "bölücülük" ve "aşırı sol" Türkiye'nin güvenliğini tehdit eden temel unsurlar olarak varlığını koruyor.
AKP hükümetinin vizyon ve öncelikleri yansıdı
Haberlere göre, halen yazımı devam etmekte olan, İçişleri, Dışişleri, Genelkurmay, MİT ve diğer ilgili birimlerin katkılarıyla MGK Genel Sekreterliği tarafından hazırlanan belgeye iç ve dış politikada AKP hükümetinin vizyon ve öncelikleri yansıtılıyor. Taslak çalışmanın bazı bölümlerini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bizzat kaleme aldığı da haberlerde yer aldı. (BB)