*Fotoğraf: Kayhan Özer/ Cumhurbaşkanlığı/ AA
Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Milli Güvenlik Kurulu (MGK) dün toplandı, akşam saatlerinde yapılan yazılı açıklamada Suriye sınırında "barış koridoru" için çalışmalara başlanacağı söylendi.
Açıklamada dikkat çeken detay ise son üç yıldır hem ABD hem Türkiye tarafından sık sık sözü edilen ve hakkında müzakerelerin sürdüğü belirtilen "güvenli bölge"ye atıfta bulunulmaması oldu.
TIKLAYIN - ABD'nin F-35 Kararı Sonrası İlişkiler Ne Olur?
"Sınır boyu otorite boşluğu"
MGK sonrası yazılı açıklamada "barış koridoru" ile ilgili şu detaylar verildi.
"Suriye sınırımız boyunca oluşan otorite boşluğunun ülkemize yönelik tehditleri artırması sebebiyle, sınır güvenliğimiz çerçevesinde bölgenin tüm terör unsurlarından temizleneceği ve bütün gücümüzle bir 'barış koridoru'nun inşası için gayret sarf edileceği hususundaki kararlılığımız teyit edilmiştir."
"Barış koridoru" hakkında Astana garantörleri destekli bir hat mı sadece Türkiye'nin oluşturacağı bir hat mı olduğu hakkında net bir durum henüz yok.
32 kilometre olması planlanıyordu
ABD Başkanı Donald Trump'ın 13 Ocak'ta yeniden gündeme getirdiği "güvenli bölge" 32 kilometre derinlikte ve Türkiye-Suriye sınırında 460 kilometrelik bir hattı kapsıyor.
Trump, 19 Aralık 2018'de ABD askerlerinin Suriye'den çekileceğini duyurmuştu.
Aynı günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yine Fırat'ın doğusuna yönelik bir operasyon hazırlığında oldukları yönünde açıklamalar yaptı.
Trump önce 13 Ocak'ta attığı tweet'te şöyle demişti:
"Türkiye'nin Suriye'de Kürtleri vurması durumunda, Türkiye'yi ekonomik yıkıma uğratacaklarını" ve bölgede 32 kilometrelik bir güvenli bölge oluşturacağız." (PT)