Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Beştepe'deki toplantısı sonrasında yayınladığı bildiride Suriye ve Yunanistan'dan kaynaklandığı ileri sürülen tehditleri ve yürütülmekte olan askerî operasyonlara yönelik insan hakları ihlali eleştirilerini hedef aldı.
Ancak, bildiride İstiklal Caddesi saldırısı sonrasında başlatılan hava harekatlarının ardından Erdoğan'ın sık sık dile getirdiği "kara harekatı" konusuna herhangi bir biçimde değinilmedi.
Milli Güvenlik Kurulu bildirisi üç temel konuya odaklandı.
▶ Güney sınırlarımız boyunca icra edilen operasyonların tek hedefinin terör örgütleri olduğu, bölgemizde, sınırlarımızı, şehirlerimizi, vatandaşlarımızı ve güvenlik güçlerimizi hedef alan hiçbir terör örgütünün varlığına ve etkinliğine müsaade edilmeyeceği, bunun için gereken her adımın kararlılıkla atılacağı hususu vurgulanmıştır.
▶ Türkiye'nin uzlaşmacı ve samimi yaklaşımı ile çözüm odaklı diyalog tekliflerine kayıtsız kalan Yunanistan'dan gayri askeri statüdeki adaların silahlandırılması başta olmak üzere uluslararası hukuku ve antlaşmaları ihlal eden faaliyetlerine bir an evvel son vermesini beklediğimiz kuvvetle vurgulanmıştır.
▶ Güvenlik kuvvetlerimizin, ağır darbe alan bölücü terör örgütüne nefes aldırmak maksadıyla yalan ve iftiraya başvuran çevrelerce hedef alınmasına hiçbir surette müsamaha gösterilmeyeceğinin altı çizilmiştir.
Bildiride, toplantıda, "terör örgütleri [...] başta olmak üzere milli birlik ve beraberlik ile bekaya yönelik her türlü tehdit ve tehlikeye karşı yurt içinde ve yurt dışında azim, kararlılık ve başarıyla icra edilen operasyonlar hakkında Kurul'a bilgi sunulduğu ve ilave tedbirlerin görüşüldüğü belirtildi.
"Güney sınırları boyunca icra edilen operasyonların Birleşmiş Milletler Şartı'nın 51. Maddesi kapsamında" yürütüldüğüne vurgu yapıldı.
Kıbrıs'ta mevcut tutumunun sürdürüleceği kaydedildi ve Bosna Hersek ve Kosova'daki son duruma ilişkin "ayrılıkçı söylemler ve tek taraflı girişimlerden kaçınılması çağrısında" bulunuldu.
MGK toplantısı öncesi gelişmeler
Bugünkü MGK toplantısı öncesinde ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve ABD Savunma Bakanı Lloyd J. Austin'in dün (30 Kasım) yaptığı telefon görüşmesinin ardından yazılı bir açıklama yayınlamıştı.
TIKLAYIN-ABD, Suriye'de yeni bir harekâta "şiddetle karşı"
ABD Savunma Bakanlığı, açıklamasında şunları dile getirmişti:
"Savunma Bakanı Lloyd J. Austin III, Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile bugün telefonda görüştü; Austin, görüşmede, 13 Kasım'da İstanbul'da yaşanan saldırıda ve Türkiye'nin güneyinde sonrasında gerçekleştirilen saldırılarda yaşanan can kayıpları ile ilgili taziyelerini iletti ve ABD-Türkiye stratejik ilişkisinin önemini bir kez daha teyit etti.
"Austin, bazıları IŞİD'i bertaraf etmek için Suriye'de yerel ortaklarla çalışan ABD personelinin güvenliğini doğrudan tehdit eden son hava saldırıları dahil, kuzey Suriye ve Türkiye'de tırmanan eylemlerle ilgili endişelerini dile getirdi.
"Bakan Austin, gerilimi azaltma çağrısı yaptı ve Bakanlık'ın Türkiye'nin Suriye'de yeni bir askeri operasyonuna şiddetle karşı olduğunu aktardı."
Akar: "Bizi anlayın"
Reuters'in haberine göre, ABD Savunma Bakanlığı'yla yapılan görüşmeyle ilgili olarak Akar habercilere, "ABD bizden durumu yeniden değerlendirmemizi istedi. Onlara hassaiyetlerimizi ve düşüncelerimizi aktardık ve sözlerini tutmalarını istdik. Bizi anlamaları gerektiğini vurguladık," demişti.
(AEK)