Mezopotamya Sinema Kolektifi, 1996’da Mezopotamya Kültür Merkezi bünyesinde kuruldu. Bir avuç dirençli, sinemasever genç bir araya gelerek sinema atölyesi kurdular. Bu atölyelerde sinemaseverler ana akım sinema sektörüne inat, kolektif çalışmalarla, ötekini merkeze alan sinema anlayışına yöneldiler. O atölyelerden filmleriyle büyük başarılar elde etmiş bugünün ünlü pek çok yönetmeni yetişti.
Mezopotamya Sinema Kolektifi bünyesinde her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen sinema atölyelerinden pek çok öğrenci yetiştirildi. Toplumun her kesiminden ilgi toplayan Mezopotamya sinema atölyesinde Hüseyin Kuzu, Ahmet Soner, Zahit Atam, Meryem Yavuz, Müjde Arsalan gibi alanında yetkin ve tecrübeli hocaların da desteğiyle muhalif ve devrimci sinemacıların önü açılmış oluyor. Bunun yanı sıra Mezopotamya Sinema Atölyesinde her sene Sırrı Süreyya Önder, Yeşim Ustaoğlu, Özcan Alper, Handan İpekçi gibi önemli yönetmenler de workshoplara ve atölyelere katıldılar.
Mezopotamya sinema atölyesi klasik piyasa koşullarının dışında yetiştirdiği sinemacılarla organik bir bağ kurarak kolektif üretim kültürünü aşılayarak proje atölyeleri gerçekleştiriyor. İki yıldır çalışmalarını sürdüren proje atölyesi hazırladığı altı kısa film senaryosunun çekimlerini tamamladı.
Çoğunlukla günümüzün politik ve sosyal sorunlarına da değinen Mezopotamya Proje atölyesinin kısa filmlerinde; Nazmi Kırık, Bülent Çolak, Nail Kırmızıgül, Eylem Yıldız, Kemal Ulusoy gibi ünlü ekran yüzleri de rol aldı. Kısa filmlerin yapım ve çekiminde her projede ortalama 15 kişi çeşitli branşlarda görev aldı. Branşlaşma üzerinden çalışmalar yapan Mezopotamya Sinema Atölyesi uzmanlık bakımından da öğrencilerine belli tecrübeler kazandırmış oluyor.
Çekimleri tamamlanan projeler 7 Nisan 2013 tarihinde Garaj İstanbul'da yapılacak olan gala’da izleyicilerle buluşmaya hazırlanıyor. Mezopotamya sinema kolektifi öğrencilerinin çektiği altı kısa film sinema salonlarında gösterime girmeyecek fakat özel gösterimlerle pek çok kişiye ulaştırılması hedefleniyor.
Toplu gösterim 7 Nisan Pazar günü
Alternatif ve devrimci sinemanın önemli temsilcilerinden biri olan Kürt sinemacı Kazım Öz Mezopotamya sinema atölyesinde gerek dersler vererek gerekse çekilen projelerde danışmanlık yaparak birikim ve tecrübelerini öğrencilerle paylaşmaktadır. Kazım Öz bu önemli proje çalışmalarıyla ilgili kısa bir söyleşi gerçekleştirdik.
Mezopotamya sinema kolektifinin Kürt sineması için son derece ciddi işler yapması ve neredeyse bir uzun metraj film çekme enerjisini harcadığı kısa filmlerin çekilme süreciyle ilgili değerlendirmelerinizi bize anlatır mısınız?
Yaklaşık bir yıldır açtığımız Mezopotamya Sinema Atölyesinde dediğiniz gibi bir uzun metraj prodüksiyonu kadar enerji ile altı kısa film çekimini gerçekleştirdik. Bu atölye bir kaç yıldır bizim temel atölyede eğitim almış öğrencilerden oluşturuldu. Bir yıl içinde senaryolar yazıldı, çekimleri ve çekim sonrası işlemleri tamamlandı.
Ayrıca bir yıl içinde branşlaşmaya dönük ciddi adımlar atıldı. Birçok alana dönük workshoplar ve dersler yapıldı. Bu atölyenin temel amacı bir filmin tüm aşamalarını gerçekleştirecek yaratıcı ekibi ortaya çıkararak bağımsız film yapabilme kapasitesine ulaşmaktı. Hedefimize ilk atölyemizde tam ulaşamasak da ciddi yol aldığımızı belirtebiliriz. Kendi başına film çekebilecek bir ekibe yaklaşmak üzereyiz. Özellikle eğitim ve bu filmlerin pratik süreçlerinde ciddi deneyim kazanan arkadaşlarımız var şu anda. İlk işlerde çok zorlansalar da önümüzde orta dönem içinde yaratıcı ekibe ulaşabileceğiz. Özellikle görüntü, sanat, prodüksiyon, reji ve senaryo alanlarında ciddi yol aldığımızı belirtebiliriz.
Sinema kolektifi nasıl yöntemler izliyor ve genel olarak neler hedefliyor?
Bu atölyede eğitim ve pratik süreci birlikte götürmeye çalıştık. Setlerimiz zaman zaman derslik oldu. Uygulamalı eğitim süreci de diyebiliriz buna. Ancak çıkacak olan ürünlerin de kaliteli ve düzeyli olması için de tüm ekip elinden geleni yaptı.
Sinema en kolektif çalışma alanlarından biridir. Biz bulunduğumuz zemin gereği bu kolektif anlayışa en bağlı olması gereken ekibiz. Bu konuda zorlanan arkadaşlarımız da olmadı değil, yine deneyimsizlikten zorlanan arkadaşlarımız oldu, masa başı ve pratik arasındaki çelişkilerden dolayı zorlanan arkadaşlarımız oldu. Ancak tüm bu zorlanmaların ve pratik sürecin çok ciddi bir deneyime dönüşeceğine inanıyoruz. Sinema kolektifi 7 Nisan’daki toplu gösterimden sonra bu süreci bir bütün olarak değerlendirip yeni bir planlamaya kavuşturacaktır.
Gerek atölyeler gerek çekilen kısa filmler çok önemli bir kolektif ekolün doğmasının müjdecisi, Kürt sinemasına yeni bir renk getireceğe benziyor. Sizce Mezopotamya sinema kolektif ilerde nasıl bir çizgide olacak ve kolektifinin yetiştireceği sinemacılar nerede olacaklar?
Bu atölyelerde yetişen arkadaşlarımızın tabii ki yapması gereken eğitim aldıkları kurumda bağımsız, devrimci ve alternatif sinemayı geliştirmek olmalıdır. Burası Kürt sineması ve devrimci sinemaya güç katan bir kolektiftir.
Piyasa kültürüne karşı kendi değerleri ile hareket eden, deneyim ve enerjisini kendi sineması için harcayacak olan bir atölye olarak burayı planlamaktayız. Koca bir sistemin karşısında bu duruşla hareket etmek kolay değil ama başka yolumuz da yoktur.
MKM Sinema Atölyesi, artık sinema yapmak hususunda daha kararlı, istekli öğrencilerle karşı karşıya ve bu potansiyelin piyasada erimesine göz yummamak adına atölyelerde yetişecek sinemacılarla projeler çerçevesinde çalışmaya karar vermiş halde. Böylece mevcut atölyeyi örgütleyerek daha verimli hale getirmek, mevcut öğrencilerle devam etmek gibi somut hedefleri var. (YK/EKN)