*Görsel: Belgeselden bir kesit
"Mezopotamyanın Kadim Halkı: Süryaniler ve Sayfo" belgeseli, Mardin ve Avrupa'da yaşayan Süryaniler'in hikayelerini, yaşamlarını, özlemlerini, Sayfo'nun Süryani tarihine etkisini anlatıyor. Yönetmenliğini gazeteci Altan Sancar'ın yaptığı belgeselin, tamamlanabilmesi için film ekibi belgeselin montaj giderleri için kitlesel fonlama yöntemine başvurdu.
Montaj aşamasına geçilemedi
Geçen yıl pandemi koşullarında hayata geçirilen ve çekim aşamaları tamamlanan belgeselin montaj aşamasına geçilemedi. Kitlesel fonlamaya bu yüzden ihtiyaç duyan film ekibi, "Pandemi nedeni ile yaşanan olumsuz durumlar bizleri de derinden etkiledi. Ancak daha fazla geciktirmek istemiyoruz. Bu nedenle sizlerin desteği ile montajı gerçekleştirecek usta eller ile bir anlaşma sağlamak ve kısa süre içinde belgeseli sizlerle buluşturmak istiyoruz" dedi.
Film ekibinin açıklaması ise şöyle:
"Yolun yarısını yürüdük, geri kalan yolda durmak veya vazgeçmek istemiyoruz. Ancak yolu yalnız yürüyecek gücümüz kalmadı. Tam da bu nedenle bizimle beraber yol yürüyebilir, bir belgeselin hayata geçmesinde pay sahibi olabilirsiniz. Düşünsenize, tarihe düşülecek not için kalemi tutmak sizin elinizde.
"Destekleriniz ile son aşamaya gelen belgeselin çeviri, müzik ve en önemlisi kurgu işlemleri tamamlanacak ve kısa süre içinde gösterime sunulacak. Çalışmamızı bugüne kadar desteksiz getirmeye başardık, ancak pandemi nedeni ile yaşanan zorluklar bizleri de derinden etkiledi ve çekimleri tamamlanan bu çalışmanın başarıya ulaşması sizlerin elinde. Desteklerinizin nerelere harcandığı, hangi noktada kullanıldığı sizlerle proje sonunda en küçük ayrıntısına kadar paylaşılacaktır."
"Anlatılmamış olanı sizlerle buluşturmak istiyoruz"
Belgeselin açıklamasında ise şu ifadelere yer verildi:
"Süryaniler hakkında belgeseller yok mu? Elbette var... Ancak bizler ekip olarak tarihe resmi yerden değil, halkların anlatılarından bakmayı tercih ediyoruz. Farkımız tam da burası. Bizler bugüne kadar anlatılmamış olanı sizlerle buluşturmak istiyoruz. Çünkü; Süryaniler Mardin'de yaşayan ve renkli inançları olan bir topluluk değildir, binlerce yıllık tarihe sahip kadim bir halktır. Anlatıldığı üzere yalnızca şarap yapan bir halk değildir. Amacımız Süryaniler'in derin tarihini ve kültürünü, acılarını kendilerinin dilinden aktarmaktır.
"Ekip olarak Müslümanlaştırılmış Ermenileri konu aldığımız Saklı Haç belgeseli ile tarihe halkların gözünden bakınca nelerin ortaya çıktığını gösterdik Şimdi bir daha göstermek için yola çıktık. Belgesel, Mardin ve Avrupa'da yaşayan Süryaniler'in hikayelerini, yaşamlarını, özlemlerini, Seyfo'nun Süryani tarihine etkisini konu alacak.
TIKLAYIN - Saklı Haç Belgeseli Bize Ne Söylüyor?
"Belgesel aynı zamanda bugün mülklerine el konulan Süryaniler'in yeniden varlık bulma çabalarını, geleneklerini izleyici ile buluşturacak. Belgeselde ortak çalışma yürüteceğimiz Süryani kültürünün öğreticileri, Avrupa ve Türkiye'deki temsilcileri ile birlikte yanlış ve yalan bilgilerden uzak durulacaktır. Aynı zamanda Avrupa'da faaliyet yürüten Süryani televizyon kanalları ile birlikte daha önce ortaya çıkmamış arşiv görüntüler ile izleyici tarihte bir yolculuğa çıkarılacak."
Belgesele finansal destek dışında,
- Projenin daha fazla insana ulaşması için destek olabilirsiniz.
- Fikir ve önerilerinizi film ekibine ulaştırabilirsiniz.
- Elinizde bulunan bilgi ve belgeleri film ekibi ile paylaşabilirsiniz.
Belgesele buradan destek olabilirsiniz.
Sayfo hakkında
1915 yılında meydana gelen Sayfo sırasında Osmanlı İmparatorluğu sınırları içindeki Süryanilerin 250.000 kadarı öldürülmüştür.
TIKLAYIN - Süryanice'nin Karanlık Yılları, Sayfo...
Metropolit Afram Basavm’ın verdiği resmi bilgilere göre, sadece Turabdin Bölgesi’nde, 1914-1918 yıllarında meydana gelen Sayfo sırasında; 346 Süryani köyü Müslümanların ve askerlerin saldırısına maruz kalmıştı. 156 kilise ve manastır yakılmış, yıkılmıştı.
Toplam 13 350 Süryani ailesi, 90 313 Süryani öldürülmüştü. Ayrıca 154 Ruhani de öldürülmüştü. 1915’te 90 Süryani köyünde 6463 aile yaşıyordu. 1992’de ise sadece 457 aile kalmıştır. 2017 yılında ise tüm Turabdin’de yaşayan Süryanilerin sayısı 2500-3000 kadardır. Günümüzde Türkiye’de yaşayan Süryanilerin toplam sayısı 15.000 kadardır.
(SO)