İçinde mezarlık dahil 14 mahallesi "Afet Yasası" kapsamında riskli alan ilan edilen Gaziosmanpaşa halkı dün bir araya geldi.
Halk, riskli alan kararının iptal edilerek meslek odalarının da desteğiyle halka danışılan "rant odaklı değil, insan odaklı sosyal dönüşüm" talep etti.
26 Ocak 15 Aralık 2013'te Gaziosmanpaşa'nın 14 mahallesinde toplam 4 milyon 300 m2'lik bir bölge riskli alan ilan edildi. Bunun içinde 55.000 m2 büyüklüğündeki Karlıtepe Mezarlığı da var. Mahalli burada 120 bin kişinin yaşadığını ifade ediyor.
Bu mahalleler şöyle: Bağlarbaşı Mahallesi, Barbaros Hayrettin Paşa Mahallesi, Fevzi Çakmak Mahallesi, Karadeniz Mahallesi, Karayolları Mahallesi, Karlıtepe Mahallesi, Kazım Karabekir Mahallesi, Merkez Mahallesi, Mevlana Mahallesi, Pazariçi Mahallesi, Sarıgöl Mahallesi, Yeni Mahalle, Yenidoğan Mahallesi, Yıldıztabya Mahallesi.
Gaziosmanpaşa Barınma Hakkı Meclisi, Gaziosmanpaşa Meydanı'na yaptığı eylemde, "Dirilerimizi 'deprem' ile korkutuyorlar, peki ölülerimizi ne ile korkutuyorlar?, Mezarlıkta ne gibi bir risk var?" diye sordu.
"Japonlar 'sağlam' dedi"
Açıklamada, 1999 depreminden sonra İstanbul Belediyesi ile Japon Uluslararası işbirliği Ajansı'nın (JICA)' yaptığı araştırmada bile Gaziosmanpaşa'nın "sağlam" olduğunun beliritilmesine rağmen, neye göre Riskli Alan ilan edildiği,bilimsel çalışmalar yapılıp yapılmadığı soruldu ve şöyle dendi:
"60 senedir namı diğer Taşlıtarla'nın çilesini çeken, buraları Gaziosmanpaşa yapan bizler, Kentsel Dönüşüm ofisi adı verilen ikna ve talan ofislerinde tehdit ediliyoruz. Üzerinde yaşadıkları yerler tapulu, tapu tahsisli ya da belgesiz olsun tüm Gaziosmanpaşalılar işgalci gibi gösteriliyor.
"Gaziosmanpaşa'yı yapan bizler işgalci olduk"
"Devletin bize verdiği elektriği, suyu, doğalgazı parasını ödeyerek kullanırken, her sene vergilerimizi verirken, şimdi ise kendisinin devleti temsil ettiğini iddia eden bu ofis ve belediye yetkililerince 'işgalci' olarak anılmaktayız. Gaziosmanpaşa Belediyesi'ne tekrar soruyoruz. Elinizde plan, proje olmadan halkın evini nereye göre talan etmek istiyorsunuz? Evlerimizi elimizden alıp, bazılarımızı da bir de on milyarlarca lira borcun altına imza atmamız için çeşitli yollarla bizi zorlayan Belediye, bu bölgede yaşayan bizleri, yani ev sahibini, kiracısını, esnafını, işçisini bir nebze dahi düşünmemekte."
Evlerin satışı başladı bile
Gaziosmanpaşa'da yaşayanlar, mahallelerini 6306 sayılı "afet yasası" kapsamında riskli alan ilan eden kararın yürütmesini durdurulması ve iptali için Danıştay’a başvurmuştu.
Geçen sene açılan Vialand parkının karışısında çoğunlukla Romanların yaşadığı Sarıgöl mahallesinin yerinde yükselen "Sarıgöl Kent Konutları"nın satışı başladı bile.
bianet daha önce Sarıgöl'deki dönüşümde üçüncü kez göçe zorlanan Romanların yaşadıkları mağduriyeti gündeme getirmişti. (NV)