Eğitim Sanatı Dostları Derneği başkanı Tarhan Onur, Waldorf Pedagojisi'nin Türkiye'de tanıtılması ve yayılması için eylül ve ekim ayında iki proje başlatacaklarını belirterek, "Waldorf Oyun Grubu ve Waldorf Pedagojisi eğitimine ilgi duyan eğitimcileri, psikologları, sosyal hizmet uzmanları ve velileri bekliyoruz" dedi.
Onur, seminerin Almanya'da yer alan Steiner/Waldorf Erken Çocuk Eğitimi Birliği (IASWECE) ve Uluslararası ve Hamburg, Waldorf Okulları Eyalet Çalıştayı (LAG, Hamburg) tarafından desteklendiğini, seminere düzenli katılanların IASWECE tarafından verilecek bir sertifikaya da sahip olacağının altını çizerek, seminerin 600 ders saati süreceğini ifade etti.
"Sistem robot yetiştiriyor"
Viyana'da okurken Waldorf Pedagojisi ile tanıştığını anlatan Onur, bu yaklaşımı şöyle özetledi :
"Waldorf okullarında hazır oyuncak yok. Çocuk doğadan topladıkları dal parçaları, taşlar, bez parçaları, meyve çekirdekleri, deniz kabukları, kozalaklar ile çocuk oyunlar inşa ediyor. Okullarda eğitim sistemi çok yetersiz , eğitim sisteminde çocuk kendini geliştiremiyor. Oysaki çocuk önce kendine yararlı olmalı, içinde yatan karakteri geliştirebilmeli, sistem ise ekonomiye robot yetişiriyor.
"Türkiye'ye özgü zengin kültürel kaynaklarımızı değerlendirerek, rondlar, tekerlemeler, şarkılar, masallar, parmak veya bebek oyunları gibi belli bazı alanlarda, yerel malzeme bulmamız ya da yeni tasarımlar oluşturmamız, bulguları çocuklara ve çeşitli yaşlara uygun biçimde bir araya getirmek için hep beraber çalışmamız gerekiyor."
Waldorf Pedagojisi konuları ile ilgili ve bu alanda aktif olmak isteyen kişileri, dernek üyesi olmaya ve çalışmalara katılmaya davet eden Onur, www.waldorfgirisimiistanbul.org adresinden derneğin çalışmalarının takip edilebileceğini belirtti.(EK/EÜ)