Fotoğraf: bianet
Kiraz, erik, bezelye, çilek... Yaz mevsiminin ve haziran ayının habercisi meyve ve sebzeler. Her mevsim her meyve-sebzeyi tezgahlarda görsek de ürünleri doğru zamanda tüketmek gerekiyor.
Mevsimi dışında meyve, sebze üretimi, üretim tekniklerinden ötürü hem ekonomik olarak ciddi bir maliyet oluşturuyor hem de karbon salınımı açısından iklim üzerinde olumsuz etkilere neden oluyor.
Buğday Derneği neden mevsimsel beslenmemiz gerektiğiyle ilgili şu maddeleri sıralıyor:
- "Mevsiminde yenen meyve ve sebzenin besleyici değeri daha fazladır: Mevsiminde yetişmemiş meyve-sebze, doğa şartlarıyla işbirliği yapılarak değil, doğayla mücadele ederek üretildiğinden, üretiminde hibrit tohum, böcek ilacı ve kimyasal gübre kullanım oranı daha fazladır. Mevsimsel besinlerin, antioksidan özellikleri daha fazladır. O mevsimde insan vücudunun ihtiyacı neyse onu karşılayacak vitamin ve minarelleri bünyesinde bulundurur.
- Doğa için daha iyidir: Mevsimsel beslenerek, yerel gıdayla beslenme şansınızı artırırsınız. Gıdanız uzak mesafelerden gelmiyorsa, karbon ayak izi de düşük olur.
- Daha ekonomik: Mevsiminde ekilen ve üretilen meyve ve sebzeler, doğanın katkısıyla büyür, doğaya rağmen değil. Üretilmeleri daha az girdiyle sağlanabildiğinden, daha az maliyetlidir."
Haziran ayında tüketilmesi gereken sebze-meyve-otlar şöyle:
Enginar
Pazı
Semizotu
Taze soğan
Patlıcan
Bakla
Bezelye
Çarliston biber
Salatalık
Kabak
Dolmalık biber
Taze sarımsak
Kuru sarımsak
Kuru soğan
Dut
Marul
Kayısı
Yeşil erik
Sarı erik
Kiraz
Barbunya
Kara dur
Nane
Maydanoz
Çilek
Mor erik
Tere
Roka
Dereotu
Sivribiber
Asma yaprağı
Börülce
Domates
Şeftali
Fesleğen
(AÖ)