Haberin İngilizcesi için tıklayın
Kalkınma Atölyesi son 10 yılda mevsimlik gezici tarım işçilerinin karşılaştığı afet ve acil durumları fotoğraf albümü haline getirdi.
Aynı zamanda bir haritalandırma çalışması da yapan kurum, Türkiye genelindeki 12 afetten mevsimlik gezici tarım işçilerinin ne boyutta etkilendiğini ortaya koydu.
Ayşe Özsoy ve Ertan Karabıyık’ın hazırladığı çalışmada şu ifadeler yer aldı:
“Mevsimlik gezici tarım işçileri tarımsal üretimde çok hayati bir konuma sahip olmalarına rağmen normal zamanlarda insana yakışır yaşam şartlarına sahip olmadıkları gibi afet ve acil durumlarda yaşam standartları daha da kötüleşiyor.
“Çalışmak için gittikleri yerlerde tamamı branda ya da naylondan imal edilen çadırlarda konaklıyorlar. Bu alanlarda konaklayan işçiler çoğunlukla sağanak yağış, sel, su taşkını, fırtına, şiddetli rüzgar, toz fırtınası gibi doğal afetler karşısında yeterli bir korumaya sahip olamıyor.
“Yaşam ve çalışma koşulları açısından kırılgan bir topluluk olan mevsimlik gezici tarım işçilerinin doğal afetler karşısında artan kırılganlıklarının iyileştirilmesi için planlı ve sürdürülebilir bir afet programının hazırlanmasının yanında, politika değişiklikleri ve bu konudaki farkındalığı arttıracak savunu çalışmalarının yapılması bir gerekliliktir.
“Bunun için mevsimlik gezici tarım işçilerinin doğal afetler nedeniyle yaşadıkları sorunlar tespit edilmeli ve bu sorunlar, mevcut durum üzerinden analiz edilerek savunu çalışmalarına temel oluşturulmalıdır.
“Aynı zamanda doğal afet karşısında mevsimlik gezici tarım işçilerinin koşullarını iyileştirecek hizmet sunumu ve yardımların insan haklarını temel alan bir yaklaşımla gerçekleştirilebilmesi için farkındalığın arttırılması ve bu grubun özel ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik programların oluşturulması gerekmektedir.
“Bu farkındalığa katkıda bulunması açısından elinizde bulunan fotoğraf albümünü hazırladık: ‘Vazgeçilmez’ olan mevsimlik gezici tarım işçileri afet ve acil durumlar karşısında unutulmasınlar diye…”
Çalışmadan bazı fotoğraflar…
19 Ağustos 2011’de Ordu’da gece saatlerinde başlayan ve etkisini arttıran sağanak yağış sele dönüştü. Fındık toplamak için Ordu’ya gelen mevsimlik gezici tarım işçilerinin konakladığı Uzunisa Köyü’nde bulunan barınma yerini sel bastı. Sel, can kaybına neden olmazken, işçiler eşyalarını kurtaramadı.
2019’un son günlerinde 15 bin tarım işçisini etkileyen sel felaketi Adana ve Mersin’de yaşandı. İşçilerin kaldığı çadır alanı sular altında kaldı. Yüzde 65’ini Suriyeli göçmenlerin oluşturduğu alanda konaklayan 3 bin çocuk selden etkilendi. Metrekareye 260 kilogram yağmurun düştüğü alanda işçiler günlerce yiyecek, giyecek ve hijyen sıkıntısı yaşadı.
Fındık hasadı döneminde mevsimlik gezici tarım işçilerinin yoğun olarak yaşadığı Samsun, Giresun ve Ordu’da 22 Ağustos 2020’de meydana gelen sel ve heyelanlar nedeniyle pek çok işçi ve ailesinin çadırları yıkıldı. Yollar sular altında kaldı. Hortumun meydana geldiği Ordu’da ise mevsimlik gezici tarım işçilerinin kaldıkları çadırları su bastı.
Ankara’nın Polatlı ilçesinde 12 Eylül 2020’de kum fırtınası meydana geldi. Fırtına sonucunda, ilçede konaklayan mevsimlik gezici tarım işçileri de zarar gördü. Mevsimlik gezici tarım işçilerine ait yaklaşık 100 çadır yıkıldı veya kullanılmaz hale geldi. Bir tarım işçisi de fırtınada sürüklendiğini söyledi.
Kalkınma Atölyesi'nin afet haritasına buradan, fotoğraf albümü çalışmasına da buradan ulaşabilirsiniz.
Kalkınma Atölyesi hakkındaSosyal kalkınma alanında program ve projeler gerçekleştirmek isteyen bir grup genç, ulusal ve uluslararası kalkınma çabalarına destek vermek ve bu surecin bir parçası olmak için 2003'te Kalkınma Atölyesi Çalışma Grubunu kurdu. 3 Kasım 2004'te ise kooperatif çatısı altında örgütlendi. Kalkınmaya destek vermek ve her ölçekteki projelerin sürdürülebilir, tekrarlanabilir ve başarılı olmasına katkı sağlamak amacıyla kurulmuş olan kooperatif, sivil toplum örgütlerinin ve üretici birliklerinin yönetişim, sosyal kalkınma, eğitim, çocuk ve gençlik alanlarında kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi dâhilinde programlar geliştiriyor ve uygulamaya koyuyor. Atölye'nin güçlü olduğu alanlar yerel kalkınma programları ve projelerin geliştirilmesi, araştırma ve kapasite geliştirme çalışmaları, gençler için kooperatifçilik hareketi, arıcılık, mevsimlik işçi göçü ve çalışan çocuklardır. Kalkınma Atölyesi'nin çalışmalarını buradan takip edebilirsiniz. |
(HA)