Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Bursa İl Eşbaşkanları Ayla Yıldırım ve Hüseyin Armağan, Bursa'da mevsimlik tarım işçilerinin karşılaştığı sorunlara dikkat çekti, tüm kamu kurum ve kuruluşlarını çadırlarda yaşayan işçilerle ailelerinin temel ihtiyaçlarının giderilmesi için harekete geçmeye çağırdı.
Mevsimlik tarım işçilerinin Bursa merkeze yarım saat uzaklıkta, kurdukları çadırlarda elektrik ve su gibi temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamadan yaşamaya çalıştığını belirten Yıldırım ve Armağan, Bursa Tabip Odası'nın raporuna göre, çadırlarda kalan kadın ve çocukların barınma koşullarından kaynaklanan hastalıklarla mücadele ettiğini de vurguladı.
"Genelgenin gereklerini yerine getirmeyenler suç işliyor"
"Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi" konulu genelgenin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla 24 Mart'ta Resmi Gazete'de yayımlandığını hatırlatan Yıldırım ve Armağan, "Bursa'da genelgenin gereklerini yerine getirmeyen valilik, kaymakamlık, il idaresi, il milli eğitim ve sağlık müdürlükleri görevlileri suç işliyor" dedi.
Yıldırım ve Armağan, Başbakan Erdoğan'ı da sorumluluklarını yerine getirmeyen görevlilerle ilgili harekete geçmeye davet etti.
Başbakanlık tarafından hazırlanan ve 24 Mart 2010 tarihli Resmi Gazete'de 27531 sayı ile yayınlanmış genelgede mevsimlik tarım işçilerinin en temel yaşamsal ihtiyaçlarının karşılanması gerektiği öngörülüyor.
Mülki İdare Amirinin başkanlığında ilgili resmi, sivil tüm kuruluşlarla kurulların oluşturulması gerektiği belirtiliyor; elektrik, su, barınma gibi temel ihtiyaçların nasıl karşılanacağı, çocukların eğitimleri için ne gibi önlemler alınacağı belirtiliyor.
Tabip Odası rapor hazırladı
Bursa Tabip Odası'nın mevsimlik tarım işçilerinin çadırlarında bir sağlık taraması yaptıktan sonra hazırladığı raporu Valiliğe sunduğunu hatırlatan Yıldırım ve Armağan ise genelge yayımlandıktan sonra valilik bünyesinde bir kurul oluşturulduğunu ancak kurulun herhangi bir girişimde bulunmadığını belirtiyor.
Bursa Tabip Odası'nın raporuna göre, mevsimlik tarım işçilerinin çadırlarında elektrik ve su yok. Valilikle yapılan görüşmenin ertesinde açılan su kuyusu, kapalı tutuluyor. Elektrik sorunu çözülmediği sürece suyun çıkartılıp dağıtılabilmesi mümkün değil. Çadırlarda kalan kadınlar ve çocuklar arasında hastalıklar hızla yayılıyor. (BB)