Manisa’da kasasında mevsimlik tarım işçileri taşıyan kamyonetin yaptığı kaza sonucu 15 işçinin ölmesi mevsimlik tarım işçilerinin ulaşım sorunlarını bir kez daha gündeme getirdi.
Baharın gelmesiyle birlikte farklı illerden mevsimlik tarım işçileri kapasite üstü, eski, muayenesi yapılmamış araçlarda yollara çıkıyor. Bunun sonucunda da her yıl onlarca tarım işçisi yollarda hayatını kaybediyor.
227 işçi yollarda öldüİşçi Sağlığı ve İş Meclisi Raporuna göre, 2015 yılının ilk altı ayında iş cinayetlerinde en az 794 işçi öldü. Ölen işçilerin ölüm nedenlerine bakıldığında 227’si trafik/servis kazalarında öldü. Aynı rapora göre tarım ve orman iş kolunda ise 168 işçi hayatını kaybetti. |
Mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarının tespit edilmesi ve çözüm önerilerinin sunulması için geçen yıl Meclis Araştırma Komisyonu kurulmuştu.
Üç ay önce rapor hazırlandı
Komisyon, 31 Mart 2015’te toplantılarını tamamlayıp bir rapor sunmuştu. Bu raporda işçilerin ulaşım sorunları detaylıca tespit edilmiş ve çözüm önerileri de sunulmuştu.
Rapora göre mevsimlik tarım işçilerinin güvenli ve sağlıklı ulaşımı için göç alan ve veren yerler arasında ulaşım ile ilgili koordinasyonun sağlanması, hukuki düzenlemelerin yeterli hale getirilmesi, trafik denetimlerinin artırılması, araç ve trafik güvenliğinin gerektirdiği tüm denetimlerinin titizlikle yerine getirilmesinin gerekli olduğu belirtiliyor.
Tren indirimi uygulanmalı
Raporda sunulan çözüm önerileri şöyle:
* Tarım işçilerinin göç dönemlerinde tren seferleri artırılmalı, ek seferler konmalı veya vagon sayısı arttırılmalı, tarım işçilerine özel indirim uygulanmalı.
Göç güzergahı haritası yapılmalı
* Göç takvimleri/güzergahlarına ilişkin harita oluşturularak tarım işçilerinin ulaşım güvenliğine yönelik trafik denetimleri yapılmalı.
*Göç güzergahlarının belirlenmesi amacıyla İçişleri Bakanlığı koordinasyonu ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından ulaşım planlaması yapılmalı.
Ulaşım giderleri karşılanmalı
* Aşırı yolcu taşımaya bağlı kaza ve yaralanmaları önlemek için yoksul ailelerin ulaşım giderleri imkânlar ölçüsünde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının ilgili sosyal yardım fonlarından karşılanması sağlanmalı. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından mevsimlik tarım işçilerinin ulaşım masrafları imkânlar ölçüsünde karşılanmalı.
* 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 65’inci maddesinin (a) fıkrasında düzenlenen kapasitenin üzerinde yolcu taşıma cezasının caydırıcı hale getirilmesi ve fazladan alınan yolcu sayısına göre uygulanacak cezanın artırılmasının uygun olacağı değerlendirilmeli.
Kasalarda yolcu taşınması yasaklanmalı
* Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin uzun mesafelerde üstü kapalı araç kasalarında yolcu taşınmasına izin veren 130’uncu maddesi bunu yasaklayacak şekilde değiştirilmeli.
* Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin lastik tekerlekli traktörlerle insan taşınmasını düzenleyen 131’inci maddesinin dördüncü fıkrasına bu tür ulaşımın yalnız kısa mesafede yapılabileceği şartı eklenmeli.
* Mevsimlik gezici tarım işçilerini ulaşımını sağlayan araçlar için alınmak zorunda olunan D2/D4 belgesi yerine daha düşük bir bedelle özel bir belge verilmesi sağlanmalı. (NV)