Demokratik Toplum Partisi (DTP) milletvekilleri, mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarını Meclis gündemine getirmeye hazırlanıyor.
Diyarbakır milletvekilleri Akın Birdal ve Gültan Kışanak, önceki gün Adapazarı'na giderek buradaki mevsimlik işçilerle, Adapazarı Valisi ve Belediye Başkanı'yla görüştü.
Birdal, Meclis'in açılacağı ekim başında mevsimlik işçilerin sorunlarını dile getireceklerini, ayrıca soru önergesi vereceklerini bianet'e söyledi. Önerge, mevsimlik işçilerin trafik kazalarında ölümlerinden, sağlıksız koşullarda yaşamaya mecbur bırakılmalarına kadar yaşadıkları hak ihlallerinin sorumlularını ve sorumluluk düzeylerini ortaya çıkarmayı amaçlıyor.
Mevsimlik işçilerin haklarını da güvenceye alacak bir Tarım İş Yasası'nın çıkarılması gerektiğini söyleyen Birdal, "Mevsimlik işçilerin örgütlenmesinin önünün açılması ve sosyal güvencelerinin sağlanması şart" dedi.
Birdal: Yolculuktan çalışma koşullarına, barınmalarına kadar her alanda hakları ihlal ediliyor
Son bir ayda çalışmak üzere yola çıkan onlarca mevsimlik işçi trafik kazalarında öldü; birçoğu da yaralandı.
Birdal, Adapazarı'na Güneydoğu'dan yaklaşık 43 bin tarım işçisinin fındık toplamada çalışmak üzere geldiğini, yola çıkışlarından çalışma ve barınma koşullarına kadar, her alanda insan hakları ihlallerinin olduğunu söyledi. İşçilerin yaşadıklarını şöyle özetledi.
Yaşamı tehlikeye atan yolculuk: "Yaşam haklarının güvencesizliği yolculuklarıyla başlıyor. Kamyonların, kamyonetlerin kasalarında taşınıyorlar. Ya da 17 kişilik minibüslere en az 25 kişi istifleniyorlar. Tek bir şoför, işçileri götürdükten sonra bir iki saat uyuyup tekrar ikinci partiyi götürüyor. Bütün bunlar üç kuruş fazla kazanabilmek için."
Ücrette ayrımcılık: "Ücretleri çalıştıkları yerlerdeki mülki amirlerin içinde yer aldığı ücret tespit komisyonları belirliyor. Ücretleri zaten gereksinimlerini karşılayabilecek düzeyde değil. Ayrıca geldikleri yöreye göre işçilere farklı ücretler ödeniyor, ayrımcılık yapılıyor."
Ağır çalışma ve barınma koşulları: "Sabah 7'den akşam 7'ye kadar çalıştırılıyorlar. Yeme, içme, barınma koşulları çok kötü. Elektrik, su, tuvalet yok. Oysa prefabrike evler barınmaları için kullanılabilir. Bunu vali ve belediye başkanıyla da konuştuk."
"Tren yolu kenarında bir hafta bekliyorlar"
Birdal, bazen 14-15 gün sonra geri dönmek zorunda kalan işçilerin ve ailelerinin de başka bir sorun yaşadığına dikkat çekti.
"Trenle dönmek için yol boyunca, rayların kenarında, güneşin altında, yaşlı, kadın, çocuk bekliyorlar. Tren haftada iki gün tren geliyor. İşçiler için trene sadece iki vagon ekliyorlar. Bunlara binebilen biniyor, sığmayanlar bir sonraki treni bekliyor. Bu da bir hafta beklemek demek."
Birdal bu sorunun çözülebilmesi için demiryolları yönetimiyle ve Ulaştırma Bakanlığı'yla görüşeceklerini de söyledi. (TK)