Birleşmiş Milletler (BM) Nüfus Fonu ve Harran Üniversitesi işbirliğiyle yapılan çalışma, mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin ihtiyaçlarını belirlerken, çözüme yönelik öneriler sunuyor.
Rapordan satırbaşları şöyle:
* Türkiye'de kentlerde ortalama hane büyüklüğü 3,8 iken, tarım işçilerinde 6,8.
* Türkiye genelinde beş yaş altı çocukların yüzde 6,3'ünün nüfus kaydı yokken, tarım işçileri arasında bu sayı yüzde 21,2.
* Mevsimlik tarım işçisi ailelerinin çocuklarında 6-13 yaş arası kız çocuklarının ilköğretimde okullaşma oranı yüzde 74, oğlan çocuklarının yüzde 78. Lisede ise bu oran kız çocukları için yüzde 23, oğlan çocuklarında yüzde 33.
* 15-19 yaş arası her üç kadından biri, 20-24 yaş arası her iki kadından biri, 25 yaş üstü her dört kadından üçü ilkokulu bitirmemiş.
* Tarım işçilerinin yüzde 99,9'u evlerinde iyileştirilmiş içme suyuna ulaşabilirken, bu oran çalıştıkları yerlerde yüzde 33'e düşüyor.
* Kentlerde yatak odası başına 1,9 kişi düşerken, tarım işçi ailelerde 4,1 kişi düşüyor.
En çok tüketilen ekmek, en az et
* Tarım işçisi ailelerin günlük en çok tükettikleri gıdalar ekmek, çay, tahıl ve baklagiller.
* Hanede kullanılan dayanıklı tüketim ürünlerine bakıldığında, mevsimlik işçilerin cep telefonuna sahip olma oranı ülke ortalamasına yakınken, fırın, ütü, elektrik süpürgesi, bulaşık makinelerini daha az sahipler. Klimaya sahip olanların oranı ise ülke ortalamasından biraz daha yüksek. Bu da bölgenin aşırı sıcak olması, kışın ise ısınma amacıyla kullanılmasıyla açıklanıyor.
* Ailelerin çalışma alanlarında yaşadıkları sıkıntıların başında uzun çalışma saatleri geliyor. Bunu sırasıyla banyo-tuvalet olmayışı, sağlık hizmetine erişememe, çocukların bakım sorunu, temiz su ihtiyacı takip ediyor.
* İşçilerin yüzde 70'i tarlada ilaçlama yaparken maske takmadığını, yüzde 90'ı tulum/ilaçlama kıyafeti giymediğini belirtiyor.
* Her beş işçiden ikisi tarladaki işlerinin yoğunluğu ve uzaklık nedeniyle sağlık hizmetlerine ulaşamıyor.
* Mevsimlik tarım işçilerinde yaşanan her iki evlilikten birinin akraba evliliği.
* Tarım işçilerinde doğurganlık hızı Türkiye ortalamasına göre iki kat daha fazla ve ölü doğumların ülke ortalamasından beş kat daha fazla.
* Araştırmaya katılan kadın işçilerin yaklaşık yüzde 55'i hayatlarının herhangi bir döneminde fiziksel, duygusal, ekonomik ya da cinsel şiddete uğradığını söylüyor.
* Mevsimlik tarım işçileri yüzde 36,1'lık oranla en çok solunum sistemi hastalıklarına, yüzde 12,3'lık oranla da kas-iskelet sistemi hastalıklarına yakalanıyor.
Raporda sorunların çözümüne yönelik bireysel güçlendirme, sağlık sisteminin güçlendirilmesi, toplumu güçlendirme, sektörler arası işbirliği ve farkındalık ve savunuculuk çalışmaları gibi önerilerde bulunuluyor. (ÇT)
* Rapora ulaşmak için tıklayın.