Fotoğraf: AA
Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) ve aktör Michael Palin, Nepal ve diğer birçok ülke sağlık kriziyle mücadele etmeyi sürdürürken, nerede yaşadığına bakılmaksızın en yüksek risk altındaki kişilerin hayat kurtarıcı aşılara erişiminin sağlanması için Birleşik Krallık hükümetini acilen COVID-19 aşılarını paylaşmaya çağırdı.
COVID-19'un Peru'dan Tunus'a, Endonezya'dan Papua Yeni Gine'ye kadar sayısız ülkede milyonlarca insanın hayatını mahvettiğini ve etmeye devam ettiğini vurgulayan UAÖ, "Bugüne kadar tüm dünyada dört milyon insan hayatını kaybetti, sağlık sistemleri baskı altında ve akut aşı yetersizliği olan ülkeler başta olmak üzere dünyanın büyük bir kısmında tünelden çıkış halen görünmüyor" dedi.
Aşıların yüzde 85'i varlıklı ülkelerde uygulandı
UAÖ, tahminlere göre mevcut hızla devam ederse tüm ülkelerin tamamen aşılanmasının 57 yıl süreceğine dikkat çekti:
"Son veriler, mevcut dozların yüzde 85'i varlıklı ülkelerde uygulanırken yalnızca yüzde 0,3'ünün düşük gelirli ülkelerde uygulandığını gösteriyor. Tüm nüfusunu üç kez aşılamaya yetecek kadar doz sipariş eden Birleşik Krallık gibi ülkeler küresel aşı eşitsizliği sorununu çözmek için derhal üzerlerine düşeni yapmalıdır."
TIKLAYIN - DSÖ: Yoksullar kilitlenirken, zenginler açılıyor
"Nepal'de 1 milyondan fazla kişinin hayatı risk altında"
Nepal'in, mevcut durumda akut aşı yetersizliğiyle karşı karşıya olan birçok ülkeden biri olduğunu belirten UAÖ, tüm dünya daha fazla çaba göstermediği sürece aşılara erişimin olmamasının Nepal'i ve diğer birçok ülkeyi COVID-19'la mücadelede geride bırakacağını hatırlattı.
Uluslararası Af Örgütü'nün acil çağrısına destek veren aktör Michael Palin, "Nepal'de seyahat etmiş ve çok sayıda Nepalliyle tanışmış biri olarak, ülkede 1 milyondan fazla kişinin hayatının risk altında olmasından ötürü son derece üzgünüm. Birleşik Krallık hükümetini mevcut aşılarını acilen Nepal'le ve en yüksek risk altında bulunanların hala COVID-19 aşılarına erişemediği diğer ülkelerle paylaşmaya çağırıyorum" dedi.
TIKLAYIN - COVID-19 aşılarına eşit erişim temel insan hakkı
"İnsanların yaşam hakkından söz ediyoruz"
Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnès Callamard konuya ilişkin açıklamasında, "Birleşik Krallık zaten yaklaşık altı ay içinde nüfusunun yüzde 50'sinden fazlasına bağışıklık kazandırdı. Buna karşılık Nepal, nüfusunun sadece yüzde 3,97'sini tamamen aşılayabildi ve bir başka öldürücü dalga devam ederken beklediği aşıları planlanan tarihte alamadı. Bu sayılar, bağışlanması mümkün olmayan bir eşitsizliği gözler önüne seriyor. Varlıklı ülkeler komşularının evi yanarken başlarını kuma gömemez. Soyut şeylerden söz etmiyoruz; insanların yaşam hakkından söz ediyoruz" dedi.
Callamard, sözlerini şöyle sonlandırdı:
"Japonya memnuniyet verici bir adım atarak gelecek birkaç hafta içinde Nepal'e 1 milyon 600 bin doz gönderme sözü verdi; fakat ne yazık ki bu küresel bir çözüm değil, yalnızca geçici bir çözümdür. Liderler çok geç olmadan virüslerin sınır tanımadığının ayırdına varmalıdır. Birleşik Krallık, Avrupa Birliği, Kanada ve ABD gibi, büyük bir kısmının her an tarihi geçebilecek olan kullanılmamış dozları elde tutan varlıklı ülkeler başta olmak üzere uluslararası toplum daha cesur adımlar atmalıdır.
"Doğru olanı yapmalı ve zaman kaybetmeksizin bu dozları tüm dünyada adil bir şekilde yeniden dağıtmayı öngören kapsamlı bir planı devreye sokmalılar. Birleşik Krallık ve diğer ülkeler ileriye dönük olarak acilen aşılar üzerindeki fikri mülkiyet haklarından feragat etmek ve küresel talebi karşılamak için üretimin artmasını sağlamak zorundadır." (KÖ)