Müzik yazarı ve Dream TV sunucusu İpek Atcan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, metroda bacak bacak üstüne atmış otururken, tanımadığı bir erkeğin kendisini tekmelediğini anlattı.
Olayı sosyal medyadan duyurmasının ardından kişisel web sayfasında “Metrodaki Olaya İstinaden” başlıklı bir yazı yayınlayan Atcan, “Sanmayın ki dayak yedim. Sanmayın ki bacağım mosmor. Ama ruhum dayak yedi, kalbim de mosmor” derken, olay yaşandığı sırada çevredekilerin tepkisizliğini eleştirdi.
Atcan yaşadıklarını şöyle anlattı:
“Bugün akşam saatleri, metrodaki bankta oturmuş metroyu bekliyorum. Gelmesine 3 dakika var. Sağımda solumda insanlar, yanımda tatlı bir teyze. Bir adam yürüyor, sağa sola bakmadan, kendi halinde. Ben adama bakıyorum. O adama da bakıyorum başka insanlara da. Severim insanları seyretmeyi. Herkesin göz göze gelmekten çekindiği şu günlerde hala ve de inatla severim. Sonra göz göze geliyoruz, ‘Ne oturuyorsun lan öyle bacak bacak üstüne?!’ diyor ve atıyor tekmeyi. Ben de teyze de şok geçiriyoruz. Birkaç insan görüyor. ‘ck ck ck’lar, ‘ne hale geldikler’ havada uçuşuyor, ‘Biz n’olduk lan?’ diyorum içimden, yürüyüp giden adam ve ardından bakan bizler. Tepki bile veremedim.”
Üniversitedeyken tacize uğradığında yardım istediği polislerin kendisine güldüğünü anlatan Atcan, “Sessizliğe tahammülüm olmadığı kadar ses çıkarmaya da enerjim yok anlayacağınız (…)Ama ben susarken onlar n’apsın? Bir daha dava açar mıyım asla! Tecrübeyle sabit. Bir travmaya daha ihtiyacım yok” dedi.
Toplu taşımada kadınlara saldırılar
Eylül 2016’da Abdullah Çakıroğlu, otobüste tanımadığı Ayşegül Terzi’yi tekmelemiş, saldırıyı kadın şort giydiği için gerçekleştirdiğini söylemişti. Çakıroğlu, kamuoyu tepkisi nedeniyle iki kez tutuklanmış, her seferinde adli merciler tarafından serbest bırakılmıştı. Çakıroğlu, son olarak “Basit yaralama”, “inanç düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme”, “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” ve “hakaret” suçlarından, 2 yıl 3 aydan 8 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davanın 26 Ekim’deki ilk duruşmasında serbest bırakıldı ve hala serbest.
Olaydan birkaç gün sonra, Bursa’da bir erkek metroda gördüğü tanımadığı bir kadına “Şortlu kadının başına gelenleri biliyorsunuz, hala konuşuyorsun. Kes lan sesini" diye bağırmıştı.
bianet’in erkek şiddeti çetelesine göre, 2015’te medyaya yansıyan kadın ve kız çocuklarına yönelik cinsel taciz olaylarının yüzde 3’ü toplu taşıma araçlarında yaşandı.
CHP'li Tanrıkulu Meclis'e taşıdı
CHP İstanbul milletvekili Sezgin Tanrıkulu, konuyu Meclis’e taşıdı. Tanrıkulu, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede “Kadınlara karşı kamuya açık alanlarda git gide artan şiddet ve taciz olaylarının AKP Hükümetleri döneminde giderek artmasının sebebi, saldırganlara karşı caydırıcılıktan yoksun tutumla mı ilgilidir?” diye sordu.
Tanrıkulu, medyaya yansıyan kadına şiddet olaylarının akıbetini sorarken, Bakanlıkların bu konudaki çalışmalarını, saldırıya uğrayan kaç kadının Alo Beyaz Masa 153 Hattına şikayette bulunduğunu, 2002’den bu yana kaç kadının dış görünüşü hedef alınarak sözlü ve fiziksel saldırıya uğradığını da sordu.
Önergede “Kadınların adeta sokağa çıkmaya korkar olması ve çeşitli sebepler ile taciz ve darp edilmesi karşısında, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ne tür etkili ve somut çözüm önerileri getirecektir?” sorusu da yer aldı. (ÇT)