TMMOB Makina Mühendisleri Odası, metrobüs hattının trafikte güvenliği en fazla tehdit eden unsurlardan biri olarak ters yön trafik akışına dikkat çekti.
TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Başkanı Battal Kılıç, trafik akışının sağ şeritten olmasına rağmen, metrobüs sürücülerinin mesai yaptıkları saatlerde sürekli ters istikamette araç kullanmasının konsantrasyon kaybına yol açtığını söyledi.
İETT Genel Müdürü Arif Emecen, Eylül ayında Habertürk’e yaptığı açıklamada sol taraflarında kapıları bulunmadığı için, trafik akışının testine gitmek zorunda kalan metrobüslerin 2017 yılı sonundan itibaren, değişip trafik akışının yönünde hareket edeceklerini söylemişti.
Kaza olasılıklarını arttıran unsurlar
11 Ekim’de İstanbul D100 karayolu Sefaköy-Çobançeşme yönünde bir otomobilin metrobüs yoluna girmesi sonucu meydana gelen kazada üç kişi yaralanırken, araç sürücüsü hayatını kaybetti.
Battal Kılıç, bu kaza üzerine yaptığı yazılı açıklamasında metrobüs hatlarındaki kaza olasılıklarının arttıran unsurları şöyle sıraladı:
“Ters istikamet”
* Metrobüs hattının trafikte güvenliği en fazla tehdit eden unsurlardan birisi ters yön trafik akışının olması. Türkiye’de trafik akışının sağ şeritten olmasına rağmen, metrobüs sürücüleri ise mesai yaptıkları saatlerde sürekli ters istikamette araç kullanıyor.
* Normal koşulların aksine olan bu durum sürücülerin konsantrasyon kaybına ve kimi zaman gerekenin aksi yönde refleksler vermesine sebep olarak kaza olasılığını arttırıyor.
* Ters istikamet uygulaması, metrobüsün ana yola çıkması ya da Sefaköy’de yaşanan kazada olduğu gibi, araçların şeritten çıkarak metrobüs yoluna girmesi, ters yönlü çarpışmaların yaşanmasına sebep alıyor.
* Otomobillerin E5’de yasal sınır olan 70 km/h, metrobüslerin de 50km/h hızla gittikleri düşünülürse, araçlar birbirlerine 120 toplam hızla çarpabiliyor, dolayısıyla da kazalarda ölümleri arttırıyor.
“Metrobüs yolunun daralttığı alan"
* Karayolunun güvenlik şeritlerinin alınarak, metrobüse tahsis edilen yolun, hem motorlu taşıtlara ayrılan yolu daralttığı, hem de metrobüs yolundaki kaza olasılığını artırdığı görülüyor.
* Daralan yolda sürücülerin herhangi bir kontrol kaybı esnasında kaçacak güvenlik alanlarının yok edilmesi, kaza olasılığını arttıran etmenlerden birisi oldu.
Ulaşım sorununa çözüm yolları
Kılıç, İstanbul kent içi ulaşım sorununa kalıcı çözüm üretmenin yolu olarak şunları önerdi:
“Demiryolu ve denizyolu”
* Uzun vadeli planlamalarla tüm ulaşım modları arasında uyum sağlanarak demiryolu ve denizyolu taşımacılığına ağırlık vermekten geçmektedir.
"Metrobüs yoluna uygun araçlar"
* Küçük revizyonlarla körüklü otobüslerden devşirilmiş araçlar yerine, metrobüs yoluna uygun araçlar tahsis edilerek, ters istikamet uygulaması kaldırılmalı, böylece olası kazalarda yoldan çıkma halinde kafa kafaya çarpışmaların önüne geçilmeli.
"Güçlü bariyerler"
* Kısa vadede bu yapılamıyorsa metrobüs yolunu diğer yoldan ayıran bariyerlerin ciddi şekilde güçlendirilerek, araçların metrobüs yoluna ya da metrobüsün akan trafiğe girmesi engellenmeli. Bunun için “Enerji Sönümleyici ve Yönlendirici” bariyerler kullanılmalı.
"Kamusal denetim "
* Kamusal denetim arttırılmalı.
* İnsan hayatını hiçe sayan rantçı, piyasacı anlayışa son verilmesi için yetkililer, kent içi ulaşım sorunlarının çözümü yeterli bilgiye sahip olan meslek odalarına kulak vermeli. (BK)