Töreninde konuşan "Günlük Evrensel" gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İhsan Çaralan, "Gazeteciyim diyenler Pentagon'un kalemşörlüğünü yaparken, Metin bizi bir kez daha uyarıyor. Gerçeği saptırmamamızı istiyor. Tarafsız kalmamızı değil, ezilenlerden taraf olmamızı istiyor" dedi.
Metin Göktepe'yi anmaya geldiler
Anma törenine Göktepe'nin ailesi, gazeteci arkadaşları, Emeğin Partisi (EMEP) İl Yöneticileri, Göktepe Davası İzleme Komitesi adına gazeteci Nazım Alpman, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube Başkanı Kiraz Biçici, "Günlük Evrensel" Genel Yayın Yönetmeni İhsan Çaralan, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Celal Ovat, Gıda-İş Genel Sekreteri Seyit Aslan, Cam-Keramit-İş Genel Sekreteri Zeki Yıldırım ve Belediye-İş İstanbul 2 No'lu Şube Başkanı Hasan Gürün de katıldılar.
Anma boyunca sık sık "Metinler ölmez Evrensel susmaz, İnadına hepimiz birer Metin'iz" sloganları atıldı.
Fadime Göktepe: Gençlerin öldüğü yeter
Fadime Göktepe, Metin'in arkadaşlarına ve ona sahip çıkan herkese ölümünün 7. yılında şu şekilde seslendi:
* Gençlerimizi savaşa göndermek istiyorlar. Gençlerimizin öldüğü yeter. Biz barış istiyoruz.
* Ben, cezaevlerine gittim. Manisa'da yargılanan gençlerin davalarına gittim. Hepsi benim çocuklarım.
* Metinler ölmez, Denizler, Erdallar ölmez. Ama onların katilleri her gün ölüp ölüp diriliyorlar."
"Medyada savaş çığırtkanlığı yapılıyor"
Metin'in davasının bir adalet ve demokrasi davası olduğunu belirten "Günlük Evrensel" gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İhsan Çaralan ise, ilk defa bu davayla basın özgürlüğü davasının emekçilerin gündemine girdiğini hatırlattı. Medyada savaş çığırtkanlığı yapıldığı bir dönemde, Metin'in genç gazetecileri göreve çağırdığını dile getiren Çaralan, sözlerini şöyle sürdürdü:
* Gazeteciyim diyenler Pentagon'un kalemşörlüğünü yaparken, Metin bizi bir kez daha uyarıyor. Gerçeği saptırmamamızı istiyor. Tarafsız kalmamızı değil, ezilenlerden taraf olmamızı istiyor.
"10 yılda 25 gazeteci öldürüldü"
* Metin öldüğünde on binlerce kişi son görevlerini yapmak için gelmişlerdi. Ancak bu son görev olamazdı. Son 10 yılda 25 gazetecinin katilleri yargılanmamıştı.
* Metin'in davası ilk defa gazeteci öldürenlerin yargılandığı bir dava olarak tarihe geçti. Katiller yakalarını bu sefer kurtaramadılar.
"Metin'in mücadelesi devam ediyor"
EMEP İstanbul İl Başkanı Mehmet Turp, "Metin'in kurucu üyesi olduğu partisi savaşa karşı onurla mücadele ediyor. Metin rahat uyusun. Biz isçilerin iktidarını kuracağız" dedi.
Göktepe Davası İzleme Komitesi adına gazeteci Nazım Alpman ve İHD İstanbul Şube Başkanı Kiraz Biçici de birer konuşma yaparak Metin'in mücadelesini devam ettirdiklerini vurguladılar.
Saygı duruşu ile sona eren anmaya, DİSK Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Celal Ovat, Genel Sekreteri Seyit Aslan, Cam-Keramit-İş Genel Sekreteri Zeki Yıldırım ve Belediye-İş İstanbul 2 No'lu Şube Başkanı Hasan Gürün de katıldılar.
ÇGD: "Metin emeğin ve basın özgürlüğünün sembolü"
Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Genel Yönetim Kurulu ve Ankara Şubesi adına yapılan yazılı açıklamada, yaşamı boyunca emeğin mücadelesini veren Göktepe'nin gerçeklerin peşinden koşmaktan hiç vazgeçmediği kaydedildi.
Açıklama ile şu sözlere yer verildi:
* Metin'e kalkan eller, emeğe ve gerçeğe kalkan karanlık ellerdi. İşte bu nedenle Metin Göktepe Türkiye'de emeğin ve basın özgürlüğünün sembollerinden biri olmuş ve ölümsüzleşti.
Cinayet ısrarla ortaya çıkarıldı
* Metin Göktepe'nin katledilmesine ilişkin dava devlet tarafından hasır altı edilmek istenmişse de basın emekçilerinin, kamuoyunun kararlı tavrı nedeniyle gerçeklerin tamamı su yüzüne çıkarıldı.
* Metin'in ışığı gerçekleri aydınlatmaya, yürekli meslektaşlarının azmi ve kararlılığı Metin'in mücadelesini yükseltmeye devam edecektir. Katledilişinin 7. yılında Metin`i saygıyla anıyoruz.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Gaziosmanpaşa Gençlik Kolları da yazılı açıklama yaparak, Metin Göktepe'yi unutmadıklarını ifade etti. (EÖ/BB/NK)