Bakanlar Kurulu’nun “milli güvenlik” gerekçesiyle verdiği grev erteleme kararını yargıya taşıyan Birleşik Metal İşçileri Sendikası grev haklarının iadesi talebiyle bugün Ankara’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Danıştay önündeydi.
Eylem öncesi Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile de görüşen Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu görüşmelerinin ayrıntılarını ve eylemi bianet’e anlattı.
“Metal ihracatta önemliyse patronlar elini cebine atsın”
Serdaroğlu, Babacan ile bir otelde düzenlenen Emek 20 (L20) toplantısına verilen arada görüştüklerini anlattı.
“Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Genel Sekreteri’yle arada düzenledikleri özel toplantıya biz de DİSK Genel Başkanı ile katıldık. Meseleyi metal grevi tartışmasına götürdük. Sorunlarımızı, Bakanlar Kurulu’nun nasıl tuttuğu, patronların istediklerini yerine getirdiğine dair eleştirilerimizi yaptık.
“Babacan ‘Metal sektörünün ihracat ağırlıklı ekonomide önemli olduğunu ve ertelemenin bu nedenden kaynaklandığını’ söyledi.
“Biz de ihracatta önemli olduğumuz için hiç grev yapamayacak mıyız diye sorarak böylesi durumda hep aynı sorunlarla karşılaşacağımızı söyledik. Bu kadar önemli bir sektör ise patronların çalışanların daha iyi koşullarda yaşamaları için ellerini ceplerine atmasının ve hükümetin grev ertelemek yerine bu konuda patronlara gereken baskıyı yapması gerektiğini söyledik.”
Görüşme gerçekleşirken Birleşik Metal-İş üyesi 100 kişi otel önünde Babacan’ı protesto etti.
İlk durak bakanlık
Millli Kütüphane’de diğer işçilerle toplanan grup Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yürüdü. Serdaroğlu buradaki açıklamalarında erteleme kararının hukuksuz olduğunu ve metal işçilerinin haklarını istediğini anlattıklarını söyledi.
Eyleme Halkların Demokratik Partisi Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt’ün aralarında olduğu milletvekilleri ile DİSK, KESK, TTB, TMMOB’un da aralarında olduğu sendika, meslek odası ve sivil toplum örgütleri de destek verdi.
“Dilekçe işleme konmamış”
Türkiye Barolar Birliği ve Ankara Barosu’ndan çok sayıda avukatın cüppeleriyle katılımıyla gidilen Danıştay önünde de eleştiriler dile getirilip ve itiraz dilekçesi hakkında bilgi verildi.
Serdaroğlu avukatlarla Danıştay’a girerek grev kararının yürütmesinin durdurulmasına dair 2 Şubat’ta verdikleri dilekçenin akıbetini sorduklarını anlattı.
“Dilekçe henüz işleme alınmamış. Burada da gizli bir elin müdahale ettiğini düşünüyoruz. Barodan arkadaşlar da durumu protesto ederek işin ciddiyeti açısından hemen görevlendirme yapılıp dosyanın ele alınması gerektiğini söyledi. Bu tepkiden sonra sürecin hızlanacağını düşünüyoruz.”
“Paksan’da sözlü mutabakat sağlandı”
Öte yandan erteleme öncesi grev gerçekleştirdiği fabrikaların işverenleri ile MESS’ten ayrılmaları yönünde görüşmeleri sürüyor.
Grevin başlamasının ardından beş fabrika ve sekiz işletme MESS’ten ayrılmış ve buralarda MESS’in koşulları üzerinde ve iki yıllık olarak toplu sözleşme protokolünü imzalanmıştı. Yasal olarak bir ay daha MESS üyelikleri devam ettiği için bu süre sonunda toplu sözleşmeleri resmi olarak imzalanacak.
Bugün de Paksan’da işveren arasında protokol konusunda sözlü bir mutabakat sağlandı. Serdaroğlu, fabrikanın henüz MESS’ten ayrılmadığını söyledi.
“Birçok yerle görüşmeleri sürdürüyoruz. ‘Sizinle oturup sözleşme imzalasak bile MESS’le sözleşme imzalamayacağız’ diyoruz.” (BK)
Fotoğraf: Birleşik Metal-İş / twitter