Haberin İngilizcesi için tıklayın
Metal işkolundaki toplu sözleşme görüşmelerinin çıkmaza girmesinin ardından işveren sendikası harekete geçti.
Metal işkolundaki 130 bin işçinin, 3 yıllık sözleşme ve yüzde 8’lik zam önerisine karşı grev kararı almasının ardından Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) lokavt ilan etti. MESS üyesi şirketler bugün Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP), bildirim yapmaya başladı. Lokavt tarihi henüz açıklanmadı.
Sözleşme süreci grev aşamasına geldi
Türk Metal Sendikası, Birleşik Metal-İş Sendikası ve Özçelik İş Sendikası'nın Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile yaptığı toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamamıştı.
130 bin işçiden 110 bini MESS ile yürütülen toplu iş sözleşmesine muhatap ve Türk Metal üyesi.
Türk-İş'e bağlı Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak süreci şöyle açıklamıştı:
“MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri 7 Ekim’de gerçekleşti. 44 madde tarafların anlaşmasıyla geçti. Ancak 64 maddede ve 2 yönetmelikte uzlaşma sağlanamadı. Ücret zammı olarak ilk 6 aylık dönem için yaklaşık yüzde 34 oranında bir ücret zammı istedik. Ancak özellikle parasal maddelerde MESS'le uzlaşamadık.
"Bize verilen altı aylık yüzde 6,05'lik ücret artışını kabul etmedik ve uyuşmazlık zaptını tutarak masadan kalktık. Şu anda resmi arabulucu aşamasındayız. Arabulucu yaptığı iki toplantıda da tarafları uzlaştıramadı. 19 Ocak'ta 55 bin üyemizin bulunduğu Bursa'da büyük bir uyarı mitingi yapacağız. Bütün bunlardan sonuç alamazsak eylemlerimizi artırarak sürdüreceğiz. İş durdurma sürelerini daha da artırarak iş durdurmaya devam edeceğiz. Arabuluculuk raporlarını bekliyoruz, ilerleyen günlerde grev aşamasına geleceğiz.”
Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), 200 işletmedeki 130 bin çalışanı kapsayan MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi’ndeki zam teklifini geçtiğimiz günlerde yüzde 8’den yüzde 10’a yükselterek, “Ücret artışı teklifimizi ikinci kez revize ediyoruz. Dönem enflasyonu yüzde 6 olmasına rağmen ücret artışı teklifimizi yüzde 10’a çıkarıyoruz. Maliyetler hızla ve yüksek oranda artarsa, rekabet ettiğimiz ülkelere karşı gücümüzü kaybederiz. Çalışma barışı korunarak uzlaşı sağlanması, üretimde durgunluk olmaması amacıyla işçi sendikalarından da çözüm odaklı yaklaşım bekliyoruz" dedi.
Lokavt kararı borsaya bildirildi
Yaklaşık 130 bin işçiyi ilgilendiren sözleşme sürecinde, metal işverenleri enflasyonun altında zam teklifinde bulunmuş; teklif metal işçileri tarafından reddedilmişti. Son olarak Türk Metal üyesi işçiler Bursa'da; Birleşik Metal-İş üyesi işçiler ise Gebze'de düzenledikleri kitlesel mitinglerle taleplerinde ısrarcı olduklarını göstermişti. Bunun ardından MESS bugün lokavt kararı aldığını borsaya bildirdi.
MESS'e bağlı şirketler, Kamu Aydınlatma Platformu'na bildirimde bulundu:
"Şirketimizin üyesi olduğu Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası arasında yürütülmekte olan Toplu İş Sözleşmesi müzakere sürecinde, Türk Metal Sendikası'nın almış olduğu grev kararına karşı MESS tarafından lokavt kararı alındığı ve lokavt uygulanma tarihinin sonradan tespit edilmesine karar verildiği Şirketimize bildirilmiştir."
Lokavt nedir? Lokavt, greve çıkan işçileri işverenin topluca işten uzaklaştırması anlamına geliyor. Lokavt işçilerin işten çıkarılması değil, işveren tarafından çalıştırılmamasına verilen isim. Lokavt süresince işçilerin iş sözleşmeleri askıda kalıyor. 2822 Sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Yasasına göre, işyerinde faaliyetin tamamen durmasına sebep olacak tarzda, işveren veya işveren vekilinin kendi teşebbüsü ile veya bir işveren kuruluşunun verdiği karara uyarak işçilerin topluca işten uzaklaştırılmalarına deniyor. |
(SO)