Türk Metal Sendikası, Çelik-İş ve Birleşik Metal İş, işveren sendikası Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile toplu iş sözleşmelerini imzaladıklarını bildirdi.
Metal işçileri ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında grup toplu iş sözleşmesi görüşmeleri uyuşmazlıkla sonuçlanmasının ardından DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş, Türk-İş'e bağlı Türk Metal Sendikası ve bağımsız Çelik-İş'in 179 iş yerinde 130 bin işçiyle 2 Şubat’ta greve başlayacağını duyurmuştu.
Grevleri Bakanlar Kurulu kararıyla ertelenen metal işçileri, MESS’in çağrısıyla tekrar masaya oturdu. Toplu sözleşme sürecinin başında işçilerin yüzde 38’lik zam talebine karşılık işveren yüzde üç zam öneriyordu.
Anlaşma sağlanan sözleşme metnini duyuran Türk Metal Sendikası Başkanı Pevrul Kavlak, MESS ile iki yıllığına imzaladıkları sözleşmede zamların ortalama getirisinin yüzde 24,63 olduğunu duyurdu.
Serdaroğlu: Mücadelemizin karşılığını aldık
Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu bianet’e yaptığı açıklamada MESS ile imzalaana sözleşmenin işçilerin onayıyla hazırlanan taslak metin üzerinden sağlandığını söyledi:
“İşçilerimizin onayını alarak bir metin hazırladık ve MESS bunu kabul edince büyük oranda anlaşma sağlanmış oldu. Az önce imzamızı attık. Türkiye’de alınan bir grev kararından sonra bu kadar büyük oranda işçinin yararına bir anlaşma muhtemelen ilk kez gerçekleşti. Verdiğimiz mücadelenin karşılığını aldık.”
Çelik-İş: Sözleşme birçok kazanımla sonuçlandı
Çelik-İş’ten sözleşmenin imzalandığına dair yapılan açıklamada anlaşmanın birçok kazanımla sonuçlandığı söylendi:
"Sendikamızın taslağında yer alan ve olmazsa olmazlarımız olarak açıkladığımız; ‘sözleşmenin iki yıllık olması, çekme zammı, seyyanen zam ve kıdeme dayalı zam’ başlıklarının hepsi imzaladığımız sözleşmede yer aldı."
Toplu sözleşme işçiye hangi hakları getiriyor?
Türk Metal sendikası Başkanı Kavlak, iki yıl süreyle üç sendikanın da imzaladığı toplu iş sözleşmesine ilişkin şu bilgileri paylaştı:
* Çekme gereğince 31 Ağustos 2017’deki saatlik ücretleri 1 Eylül 2017’den itibaren geçerli olmak üzere 9 liraya çekilecek.
* Herkese seyyanen 1 lira 60 kuruş verilecek.
* Kıdem zammı her yıl için 30 lira olacak. 15 yılda kıdem zammı sınırlı tutulacak ama 15 yıl ve üzerindeki kıdemli işçiler kıdem zammı olarak aylık 450 lira alacak. Ayrıca kıdem yılını 1 Ocak 2017’den önce iş başı yapan herkes alacak.
* Sosyal hakları haricinde 1 yılını dolduran işçi en az 510 liradan başlayan ve 930 liraya kadar giden kazanım elde edecek. Bu zamların ortalama getirisi 24.63 oldu. Bunun açılımı da şöyle: Çekmeden 1.18, seyyanen zamdan yüzde 15.83, kıdem zammından ise yüzde 7.62.
* Sosyal haklarla alınan zam oranı ise yüzde 23 oldu. Bunun getirisi aylık 50 lira 91 kuruş. Bunun da totalde aylık getiri yüzde 1.68
* Zam oranları ile sosyal yardımların kümülatif toplamı yüzde 26.31
* Zamlar işe giriş yılına göre değişiklik göstermekte.
* Ek haklar: Tamamlayıcı sağlık sigortası (maddi getirisi yıllık 480 lira), kayınvalide ve kayınbaba vefatında 3 günlük izin, postabaşı tazminatı (saat başı yüzde sekiz).
Ne olmuştu? MESS ile metal işçileri arasındaki grup toplu sözleşmesi görüşmeleri sırasında, işçiler ilk altı ay için yüzde 30,47’lik bir artışla net 695 lira zam talep etti. Ancak MESS işçilere yüzde 6,40 oranında, yani yaklaşık 140 lira zam önermişti. MESS ile yaşanan anlaşmazlık üzerine DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş 30, Türk-İş'e bağlı Türk Metal Sendikası 145 ve bağımsız bir sendika olan Çelik-İş'in dört olmak üzere toplam 179 iş yerinde 130 bin işçiyle greve gitme kararı aldı. Grev ertelendi Türkiye'de sendikalı 273 bin metal işçisinden 130 bininin aldığı grev kararı, 26 Ocak’ta Resmi Gazete’de yayınlanan kararla, “milli güvenliği bozucu” olduğu belirtilerek 60 gün süreyle ertelendi. Fabrikalarda üretim süreli durduruldu MESS aynı gün bir çağrı yaparak Türk Metal Sendikası’nın da katılımıyla toplantı düzenledi ve yüzde 3.2’lik teklifini 10 puan refah payı ekleyerek yüzde 13,2 olarak revize etti. Ancak işçiler kabul etmedi. Grevleri yasaklanan metal işçileri fabrikalarda grev günü olarak belirlenen 2 Şubat’a kadar süreli üretim durdurma eylemleri yapıyordu. |
(TP)