15 bin metal işçisinin grevini yasaklayan Bakanlar Kurulu kararına karşı açılan yürütmeyi durdurma davasında Danıştay, Başbakanlıktan 10 gün içinde vermek üzere savunma istedi.
DİSK Birleşik Metal-İş Sendikası 2014 dönemi için işveren sendikası MESS ile toplu iş sözleşmesinde (TİS) anlaşma sağlanamadığı için 29 Ocak'ta ve 19 Şubat'ta greve gitme kararı almıştı.
Bakanlar Kurulu, grevi "milli güvenliği bozucu nitelikte" olduğu gerekçesiyle 60 gün ertelemişti.
Birleşik Metal-İş'in karara karşı açtığı yürütmeyi durdurma davasında Danıştay Başbakanlıktan “Davacı sendika tarafından uygulanmakta olan ve uygulamaya konulacak grevlerin ‘milli güvenliği bozucu nitelikte olduğu’nun nasıl ve ne şekilde belirlendiği, milli güvenliği bozucu hususların neler olduğunun açık ve tereddüte yer bırakmayacak şekilde açıklanmasının istenmesine” karar verdi.
Savunmanın 30 gün yerine 10 günde verilmesi istendi.
Danıştay kararı kaldırabilirdi
bianet'e konuşan Birleşik Metal İş avukatı Ahmet Ergin, Danıştay'ın savunma istemesinin hukuki süreç içinde normal olduğunu ancak savunma süresinin 10 gün olmasının çok rastlanan bir durum olmadığını belirtti.
"Hukuki çerçevede Danıştay Başbakanlıktan savunma istemeden de acil olduğu için yürütmeyi durdurma kararı verebilir. Ancak Danıştay bu hakkını genelde kullanmaz. Bu sefer de öyle yaptı, bu bizim aleyhimize. Ancak savunma süresini 10 güne indirmesi ve milli güvenliği bozucu hususların açıkça belirtilmesini istemesi bizim lehimize bir durum."
Karar 11 Şubat'ta Başbakanlığa iletildi. 23'üne kadar savunma verilmesi gerekiyor. Karar kaldırılırsa yasal olarak sendika grevi hemen yeniden başlatabilir.
Danıştay Haziran 2014'te genel sağlığı ve milli güvenliği bozucu nitelikte olduğu ileri sürülerek Bakanlar Kurulu'nun 60 gün ertelediği Kristal İş sendikasının Cam şişe grevinin yürütmesini durdurmamıştı. (NV)