Birleşik Metal-İş Sendikası, Bakanlar Kurulu’nun grev erteleme kararının yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay Başkanlığı’na dilekçe verdi.
Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu bianet’e yaptığı açıklamada “Kararın Danıştay’dan dönmesi gerekiyor” dedi.
İşçilerin mücadeleyi fabrika içlerine taşıdıklarını belirten Serdaroğlu, beş fabrikanın MESS’ten ayrıldığını ve diğerleriyle görüşmelerin sürdüğünü anlattı.
Çarşamba günü (4 Şubat) Ankara’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Danıştay önünde olacaklarını belirten Serdaroğlu “İçeride ve dışarıda her yer grev alanı” diye konuştu.
“Karar, Danıştay’dan dönmeli”
DİSK’e bağlı Birleşik Metal İşçileri Sendikası (Birleşik Metal-İş) 2014 dönemi için işveren sendikası Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile toplu iş sözleşmesinde (TİS) anlaşma sağlanamadığı için 29 Ocak'ta grev kararı aldı.
10 kent ve 22 fabrikada 15bin metal işçisinin greve çıkmasının ardından Bakanlar Kurulu 30 Ocak’taki kararıyla "milli güvenliği bozucu nitelikte" gerekçesiyle grevi 60 gün erteledi.
Birleşik Metal-İş Sendikası kararın yürütmesinin durdurulması talebiyle dava sürecini başlattı.
Kararın hukuksuz olduğunu söyleyen Serdaroğlu “bu ülkede emeğin hakkını koruyacak insanlar vardır diye düşünüyoruz” dedi.
“Grevi durdurma kararının iptalini istiyoruz. Kararın bir dayanağı yok, Danıştay’dan dönmesi gerekiyor.
“İşçilerin milli güvenliği bozduğunu görmedik”
Serdaroğlu, kararın “milli güvenlik” gerekçesiyle ilgili de “Bugüne dek işçilerin milli güvenliği bozduğunu görmedik” diye konuştu.
“Ürettiğimiz ürünlerle ilgili de güvenlik açısından riskli bir durum söz konusu değil. Ülke savaş halinde değil, olağanüstü halle de yönetilmiyor. Böyle bir ortamda bu karar milli güvenliği değil sermaye güvenliğini korumak olur. Hukukçuların bunu görmesi gerekiyor.”
“Direniş içeriye taşındı”
Sendika başkanı, Bakanlar Kurulu kararının ardından işçilerin direnişlerini içeriye taşıdıklarını söyledi. 10 kentteki fabrikalarda grev pankartlarını kaldıran işçiler iş yerlerinde mücadeleyi sürdürüyor.
“İşçiler yapılması gerekeni yapıyorlar. Dün dışarıda, bugün içeride işçilerin kavgası sürüyor. Tabi anayasal, demokratik haklarının, elindeki zeytinin, çocuğunun harçlığının elinden alındığı kişilerin istenilen iş barışını sağlaması mümkün değil.
“Bu şartlarda fabrikalarda çalışma barışının tesisi mümkün görülmüyor.”
“Grevi yasadışı noktasına düşürmek istiyorlar”
Serdaroğlu, işçilerin işveren ya da kolluk kuvvetlerinden “olağanüstü bir baskı görmediğini” söyledi.
“Yasadışı bir grev noktasına düşürmek, işçileri ve sendikayı zor sokmak için çaba harcıyorlar. Ancak olağanüstü bir baskının sert tepkiyi ortaya çıkaracağını biliyorlar, bu yüzden işi yumuşatmaya çalışıyorlar.”
“MESS’ten ayrılıp gelsinler”
Grev kararının alınmasından itibaren vurguladıkları gibi MESS’le görüşmeyeceklerini yineleyen Serdaroğlu şöyle konuştu:
“Görüşmek isterseniz MESS’ten ayrılarak gelebilirsiniz diyoruz. Bu şartlarda fabrikalarda çalışma barışının tesisini mümkün görmüyoruz. MESS’le asla sözleşme imzalamayacağız, hükümetin belirlediği arabulucu ile de görüşmeyeceğiz.
“İşverenler iş barışını sağlamak istiyorsa bunun yolu dayatmacı düzenden uzaklaşıp bizimle sözleşme imzalamaya yanaşmaları. Şartların oluşması için mücadele veriyoruz.”
“5 fabrika MESS’ten ayrıldı”
Serdaroğlu, grevin başlamasının ardından beş fabrika ve sekiz işletmenin MESS’ten ayrıldığını belirtti. Bu fabrikalar; İzmir Schneider Elektrik, Gebze’de Alstom, Schneider Enerji ve Dostel Makine ile Kocaeli’ndeki Bekaert.
“Buralardaki işverenlerle MESS’in koşulları üzerinde ve iki yıllık olarak toplu sözleşme protokolünü imzaladık. Yasal olarak bir ay daha MESS üyelikleri devam ettiği için bu süre sonunda toplu sözleşmeleri resmi olarak imzalayacağız.
“Görüştüğümüz başka işyerleri de var, MESS’ten istifa etme ihtimalleri yükseliyor.” (BK)
* Birleşik Metal-İş eylem duyurusu: 4 Şubat Çarşamba günü saat: 11.30 Milli Kütüphane arkasında toplanma, saat: 12.00 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde basın açıklaması, saat: 14.00 Danıştay önünde basın açıklaması.
* Fotoğraf: Muhsin Arslan / Bilecik / AA